Måttfull taktik för Sverige?

Trots alla parametrar, oklara motståndare och olika spelorter som väntar vid avancemang har Sverige ställt in siktet. En poäng k a n räcka. I början av matchen mot Australien kommer blågult gå för full pott.

– Ett Sverige som från matchminut ett går omkring och tror att man kan vara rädd om den poängen som finns från början. Det brukar aldrig vara något bra Sverige, säger Lilie Persson till damfotboll.com.

Andra scenarier kan tas i bruk. Med 20 minuter kvar mot USA anpassade blågult sig till verkligheten, ställde om för att få med sig en pinne och stängde matchen.

Det förefaller inte omöjligt att att något liknande kan komma i fråga när det närmar sig slut mot Australien, om biljetten till åttondelsfinal också är säkrad med oavgjort.

Lilie Persson fortsätter:
– Utifrån hur matchbilden blir kanske vi väljer något annat rent taktiskt.

De taktiska dispositionerna styrs av dubbelkommandot, Persson och Pia Sundhage vid sidlinjen. Ropa och peka går an i landskampsvardagen, i mästerskapsomgivning kräver andra hänsyn.
– Det har varit svårt att nå ut till spelarna, vi når ofta ut till två-tre stycken, sen fastnar det där. Sedan Algarve har vi jobbat med hur vi ska göra när ljudkulissen är som den där.

– En spelare i varje lagdel ska fånga upp, ha koll på klockan och alla taktiska saker. Kommunikationen ska gå snabbt. Vi var inte nöjda för ett halvår sedan, nu är vi nöjda, säger Lilie Persson som inleder de sista förberedelserna inför matchstart.

Om de optimala slutminuterna mot Australien är öppet för diskussion finns en lika självklar början enligt den assisterande förbundskaptenen.
– Från matchminut ett hoppas vi få se ett forcerande Sverige.