Australien rustade för måstematchen

Australien förlorade VM-kvartsfinalen 2011 och fick åka hem efter 1-3 mot Sverige. Det finns andra siffror som laget hellre plockar fram inför returmötet i Edmonton.

– Vi har skjutit flest skott på mål av alla i gruppen, säger Alen Stajcic.

Förbundskaptenen Stajcic har använt sina chanser väl när det gäller att peta in pinnar i brasan, tagit upp Sverige till och med när han inte behövt medan VM-äventyret pågått med andra matcher.

När hans lag nollade Nigeria som stänkte in tre mål på blågult sade han:
– De fick inte nå bollen först i straffområdet, inte få in bollarna bakom backlinjen. Våra fyra försvarsspelare är snabbare än Sveriges fyra försvarare.

Anfallsanalysen har låtit lite annorlunda.
– De har fyra eller fem spelare av världsklass. Asllani som inte startade, Seger och Schelin, en väldigt stark anfallslinje. Vår defensiva disciplin kommer att testas, säger förbundskaptenen som hittat likheter mellan lagen i dödens grupp.

– Vi, Nigeria och Sverige är lika med tanke på var kvaliteterna finns i laget. Målet i turneringen är att hålla ihop försvaret.

Målvakten Lydia Williams som stod senast är en av truppens Sverigebekantingar. Med en bakgrund i Piteå har hon redan siktat in sig på att ge igen för uttåget i kvartsfinalen 2011.
– Halva laget var med förra gången, för de spelarna är det nog lite revansch. Men det är en ny turnering, ett nytt lag. Vi har många unga talangfulla spelare, spelarna som var med i Tyskland har fått fyra år till med internationell erfarenhet.

Anfallaren Kyah Simon har blivit 23 år fortsätter att vara en av nyckelspelarna. Hennes VM-status var länge oviss efter en långvarig knärehabilitering, två mål mot Nigeria var ett riktigt styrkebesked.
– Hon kan bli ännu bättre när hon får till formen och är skadefri, säger Alen Stajcic och får en snygg passning tillbaka.

– Coachen har samlat gruppen, vi är mer familjära än tidigare. Det är den mest sammanknutna gruppen som jag har varit med i, det gör det enklare att spela tillsammans och ställa upp för varandra på plan när vi trivs så bra i gruppen, säger Simon.

En av dem som inte upplevde kvartsfinalduellen senast var 20-åriga mittbacken Alanna Kennedy.
– Det kommer att bli en intressant match, Sverige har många duktiga anfallare. Om vi håller ihop i försvaret kommer det att lösa sig i andra änden av plan, säger hon.

Och Alen Stajcic ser redan fram emot nappatag som om det går hans väg ger Australien ännu en fjäder i hatten.

– En bra måttstock, alla kommer att se hur vi har gått framåt sedan förra VM och här, säger han.