Vinna eller försvinna närmar sig för Sverige

När de två första VM-grupperna spelades färdigt blev också förutsättningarna för Sverige kristallklara. Vinst är det enda som gäller för att vara helt säker på att förlänga sommaren i Kanada.

Pia Sundhage och Sofia Jakobsson satte sig ner för presskonferens dagen före match.

I det läget fanns det fortfarande en öppning för att oavgjort helt säkert skulle räcka för avancemang, under förutsättning att resultatet i matchen mellan Nigeria och USA som spelas samtidigt (onsdag 02.00) också går Sveriges väg.

Frågan hur viktigt det är att ha med sig en vinst till utslagsmatcherna var motiverad.
– Det viktiga är att känna att vi går vidare. Om det krävs en poäng eller en vinst är en sak, det absolut viktigaste är att vi spelar bra och tar med oss det till nästa match.

När matchdagen nalkas har prognoserna skrivits ner något. Nu kan det räcka med en poäng. Om Nigeria slår USA, en av de mer osannolika varianterna när grupp D går i mål behöver Sverige helt säkert en trepoängare för att avancera.

Isåfall svensk gruppseger och fem dagars matchledigt till åttondelsfinal mot Brasilien.

Mer trolig är lösningen att USA behåller förstaplatsen även efter slutomgången. Om Sverige kryssar ännu en gång tvingas man vänta in resultaten i de två sista grupperna.

Där måste isåfall:

  • Frankrike tappa poäng mot Mexiko, eller
  • England förlora mot Colombia, eller
  • Brasilien besegra Costa Rica, eller
  • Spanien och Sydkorea spela oavgjort,

för att Sverige ska få möta Tyskland i nästa runda.

Förlust innebär hursomhelst hemresa och att Pia Sundhage inte får fler chanser att formera laget i Kanada-VM. Apropå laget som kommer att ta sig an Australien och eventuella förändringar sade hon:
– Det fanns skäl att göra förändringar efter matchen mot Nigeria. Inför den här matchen har vi fått spelare på bänken som kommer att göra skillnad.

Sofia Jakobsson och de övriga offensiva pjäserna har ett jobb framför sig med tanke på att skapa lägen för mål. Chanserna utifrån ett rörligt anfall med flera spelare inblandade har varit sällsynta, undantaget upplägget till Linda Sembrants 3-2-mål i öppningsmatchen.
– Jag tror att vi bara ska köra på som vi har gjort, jag tror att det kommer att lossna, sade hon.

Pia Sundhage:
– Jag vill se lite nu eller aldrig, att vi klarar av det och spelar vår fotboll mot Australien.

Mark 2015-06-21 00:32

"."