Som om Sverige inte kände Lisa De Vanna...

Sverige spelade natten till onsdagen den sista gruppspelsmatchen. Den slutade 1-1 och med det resultatet slutar Sverige trea i grupp D med 3 poäng och plus minus noll i målskillnad. Spelaren som spred skräck i Damallsvenskan under sin tid här gav Australien ledningen efter knappt fem minuters spel.

Förutsättningarna inför avspark var glasklara. Oavgjort skulle ge en tredjeplats i gruppen, och ett litet hopp om en åttondelsfinal. Seger och vidare spel i VM var glasklart. Förlust, ja – då skulle det bara vara att åka hem.

Med det i bakhuvudet kan man ställa sig frågan hur det svenska försvaret kunde stå och sova och ge erkänt snabba Lisa De Vanna (före detta AIK och Linköpings FC) en lucka på två - tre meter. Fri med Hedvig Lindahl kunde De Vanna rulla in 1-0 bakom en passiv svensk målvakt. Mardrömsstarten var ett faktum. När De Vannas boll nuddade nätet hade det inte ens gått fyra minuter av matchen.

Men bara tio minuter efter det australiensiska ledningsmålet kom den svenska kvitteringen. Lotta Schelin snodde åt sig bollen efter en dålig australiensisk pass långt nere på egen planhalva och passade Sofia Jakobsson, som slog sedan en hård, låg boll tätt intill Lydia Williams vänstra stolpe och 1-1 var ett faktum.

Trots att Sverige hade ett par chanser, efter fasta situationer, att ta ledningen i matchen stod sig 1-1 halvleken ut.

I den andra halvleken jagade Sverige ett vinstmål, utan att imponera. Felpass avlöstes av felpass och Australien skapade mer än Sverige.
Med resultatet 1-1 får Sverige vänta på biljetten till åttondelsfinalerna.
- Jag är både besviken och ledsen över att vi inte går vidare av egen kraft, sade Pia Sundhage till TV4 direkt efter matchen.