Sverige lever fortfarande på hoppet

Det blir en ödesmättad natt framför TV:n för alla som vill se Sverige vidare i VM. Klockan 22 inleds nagelbitandet med alla hållna tummar, de sista matcherna som kan ge blågult skjuts vidare drar igång 01.00.

Allt annat än en mysig uppesittarkväll, landslaget som hänger kvar i Edmonton väntar också.
– Det har jag aldrig varit med om, det känns både hoppfullt och lite trögt, säger Lotta Schelin som tror på en enad samling med alla spelare när resultaten ska räknas in.

– Vi gör någonting tillsammans. Är det något vi är bra på är att vara ett lag och göra det ihop. Vi får hålla fanan högt och tro tillsammans.

Colombiaseger mot England är den första livlinan. Svårt att föreställa sig inför mästerskapet, lite lättare nu men långtifrån någon säker prognos.

Spanien och Sydkorea kan teoretiskt spela lika, i samma stund skulle det betyda att båda lagen är borta vilket reducerar möjligheten att den förhoppningen går in.

Slutligen Brasilien mot Costa Rica, en riktig lågoddsare med tippad seger för Marta och hennes lagkamrater i uppsnacket, lite mer nervöst när man väger in fler faktorer.

Brasilien har haft glada dagar ända sedan lottningen och kunnat behålla strukturen bland orutinerade lag. Som redan klara gruppsegrare är det läge att vila spelare. Bland andra saknas Marta i startelevan:
Luciana - Monica, Andressa. Tamires. Poliana - Rafaelle, Rosana, Fernandes, Maurine - Gabi Darlene

Att ställa över stjärnorna är en lyx som inte Sverige kunnat tillåta sig.
– Vi har varit i den tuffaste gruppen och det är svårt att bara trycka ner oss. Förutom den
första matchen har vi gjort så gott som allting vi kunnat, säger Caroline Seger.

Hon hade ett bra skott i ramen mot Australien. Mål där hade flyttat över nattens bekymmer på The Matildas”, som istället knep biljetten till Moncton.
–Klart att man tänker på det (skottet, journ. anm.) Samtidigt finns inte mycket att göra åt det. Det kanske kommer någon annan match om man går vidare, säger hon.

Om det blir Ottawa och åttondelsfinal åker landslaget österut på torsdag, och får ställa om för Tyskland (lördag 22.00 svensk tid). I det här laget känns det rätt att inte ta ut något i förskott och dra iväg till en spelort som aldrig blir Sveriges.
– Det låter rimligt, då vet vi mer, säger Lotta Schelin.

Pia Sundhage befinner sig också i ett mentalt mellanläge när hon hoppas att Sverige kan och får ta nya tag i VM.
– Spelarna är lika besvikna som jag. Sen gäller att vända på det här, om vi nu får chansen.

Taggar: ,