Nadine Angerer ser slutet på karriären

Tyskland har ett statistiskt övertag och ett mentalt grepp att koppla. Nadine Angerer plockar lätt fram guldkornen bland svenskmötena.

– VM-finalen 2003 när vi vann guld och semifinalen i Sveriges hemma-EM 2013 är höjdpunkter, ler hon.

Maratonmålvakten är en del av den tyska succésagan med betydligt fler kapitel än när knäckt Sverige. I Kanada avrundar hon sin internationella karriär, tar farväl av landslaget och går för sitt åttonde mästerskapsguld.
– Så klart är det en dröm att få avsluta med guld, men jag vet hur svårt det är, säger hon.

När Tyskland senast stötte på och slog ut Sverige var det het EM-sommar och en kollision i förtid. Det var upplagt för att båda lagen skulle gå till final, men de svenska antagonisterna hamnade på en annan slutspelshalva efter tappade poäng i gruppen.

Istället sammandrabbning i semifinalen och ett slut med svenska tårar. Den här gången har Sverige saboterat spelschemat (läs: inte fått ihop anfallsspelet) vilket gjort klassikermatchen till en åttondelsfinal.

Där Tyskland med all rim och reson ska ha favoritskapet på sin sida, med alla tidigare triumfer i minne.
– Vi är glada över det, men det betyder ingenting på lördag.

Nadine Angerer spanade in den svenska fotbollen på nära håll när hon spelade i Djurgården 2008. Med vetskap om den höga sannolikheten för att landslagen lottas mot varandra har hon haft ett öga på Sverige sedan hon lyfte sin senaste pokal, på Friends Arena i Solna.
– Det har inte hänt så mycket på två år, Sverige har nästan samma, erfarna spelare. Sen har vi olika spelstil. Sverige kommer med långbollar, atletiskt och tar sig snabbt fram. Vi spelar smartare, med en bättre teknik. Ser man till hela truppen har vi en högre kvalitet.

En nykomling hos Tyskland är Lena Petermann som kom till Kanada med två landskamper. Nu har hon också dubbla mål på meritlistan, mot Thailand i sista gruppspelsmatchen. Tack vare den bekväma segern där fick Tyskland snabb returbiljett till Ottawa där man hållit ställningarna tidigare under VM.

Sverige fick vänta i Edmonton i det längsta, först två dagar före match hade blågult sin resdag över det vidsträckta landet.
– Det kan vara ansträngande med tidsskillnad och allt, kanske en liten fördel för oss, säger Lena Petermann.

Apropå mentala förutsättningar och hjärnspöken, Tyskland kan få sitt kring det faktum att OS-platsen lär ryka för det förlorande laget. En miss till, i stil med kvartsfinalkatastrofen för fyra år sedan jämnar ut pressen mellan lagen.