Hörnorna kan bli svensk kantboll i Ottawa

Sverige måste koka en mustig midsommarsoppa för att få bukt med Tyskland. Många ingredienser krävs, allt ifrån försvar till anfall och lite krydda i form av fasta situationer.
Sverige styr upp de sista förberedelserna i Ottawa. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

– Vi måste spela tajt bakåt och förvalta våra chanser. Vi är ganska bra på hörnor, säger Pia Sundhage.

Chanserna på tillslag från hörnflaggan är det enda hotet som inte hamnat i temporär dvala under våren och sommaren med landslaget.

Två hörnmål i VM har spetsat till situationen - Sverige är som farligast när spelare som Therese Sjögran eller Lina Nilsson klivit ut till sidan.
– Vi har lagt ner mycket tid på våra fasta situationer, det har förbättrats mycket. Våra tränare har gett oss olika möjligheter att göra mål från olika hörn, säger Therese Sjögran.

Pia Sundhage om anfallsvapnet nummer ett:
– Fasta situationer har stor betydelse, all tid på hörnor har gett resultat. Mycket tack vare Mille Olsson (målvaktstränare, reds. anm.) och hans idéer, säger hon.

Effektiviteten på hörnor är en kil Sverige kan slå in i Tysklands grundmurade självförtroende. Förbundskaptenen hittar fler.
– Hur hanterar vi situationen när vi vinner boll, ska omställningarna gå snabbt eller vill vi få med oss mycket folk. Tar vi rätt beslut där och får samma beslut av alla elva spelare, då kan vi vinna imorgon.

Anfall så långt, Elin Rubensson mötte upp på presskonferensen som försvarsrepresentant.
– Hela Tyskland är ett bra lag, både fysiskt sett och med kvicka, smarta spelare. Vi måste ligga rätt som lag, komma in i rätt press och flytta över som vi brukar göra, säger hon utan att tveka om det verkligen är möjligt att tro på att Sverige är kvar i turneringen till kvartsfinal.

– Vi har vunnit över Tyskland tidigare och kan absolut göra det imorgon också. Jag har goda minnen från flera matcher, vi vann nordisk flick-finalen (2009) och det sitter långt inne.

En laddad duell ligger i den varma luften. Sverige har också med sig respekt för det motståndaren kan ställa till med – om man släpper till något.
– Spelstilen är intressant, de har kombinationer och spelare som kan hitta varandra och avgöra matcher. Sen har de till exempel Popp, en spelare som är bra i luften, säger Pia Sundhage.