Disciplinerat Kanada till kvartsfinal

Kanadas segerstil är välbekant men effektiv. Ett enda mål har räckt till seger i flera av årets landskamper, till gruppseger i VM och för att ta sig till kvartsfinal på Schweiz bekostnad.

I åtminstone en halvlek bedrog målsnålheten visheten. Sedan kom det avgörande trycket och rycket när Josee Belanger gjorde sitt första landslagsmål på fem säsonger och tog Kanada vidare till ännu en match i Vancouver.

Schweiz var nära ledningsmålet, offensivt under de första 45 minuterna. Det var länge mållöst men underhållande på finalarenan BC Place, kontrollerat så länge Kanada avfärdade innan Ramona Bachmann fick bollen med fart.

Kadeisha Buchanan vann de inledande kamperna med den andra anfallaren, Lara Dickenmann men Bachmann började avslöja svagheter i backlinjen när hon löpte på.

Kanada hindrades av ribban och målvakten Gaelle Thalmanns utfläkta ben när Josee Belanger prövade med en lobb.

Schweiz var en stark kandidat före paus, lite svagare efter när hemmanationen vann andrabollar och matade in dem i boxen. Där inne jobbade Christine Sinclair loss en chans och Josee Belanger fick åskådarna att jubla efter 52 minuter.

53 855 åskådare i Vancouver övertrumfade antalet från öppningsmatchen, satt lite mer obekvämt på sina stolar när Schweiz jagade kvittering.

1-0 kan räcka, så länge man har en bra målvakt. Erin McLeod var lysande när hon avvärjde ett avslut från Vanessa Bernauer på ett anfall som Ramona Bachmann styrde från grunden.

Farligare än så, lite darr på sparkarna i slutminuterna, blev det inte. Kanada är vidare och ett europeiskt lag är eliminerat.

Det betyder också att Sverige kan fortsätta hoppas på en OS-kvalplats. De återstående hoten är Norge (mot England) och Holland (mot Japan).