...alla vet bättre än Pia

Från att ha hälsats tillbaka till Sverige som en blivande frälsare med idéer från sina succéår i USA är det nu iskallt kring Pia Sundhage. Hon får skulden för allt,

att hon tog ut halvskadade äldre spelare i VM-truppen framför yngre friska, bristande kontakter med tränarna med mera.
Urvalet var dock enkelt uttryckt för litet på vissa positioner där klubbarna satsat på utländska spelare. Att sedan ovanligt många svenska drogs med mer eller mindre skador under våren kan knappast skyllas på de för få dagar de var med damlandslaget, mera sannolikt på deras vardagsträning i sina klubbar.
De yngre tryckte inte heller på tillräckligt för att övertyga om att vara startspelare i sina klubblag och än mindre för att Pia skulle se dem som uppstickare att ta med till VM.

Den amerikanska vinnarmentaliteten skulle Sveriges damlandslag få gratis med Pia som förbundskapten, föreställde sig säkert många. Konceptet med vilket Pia ledde USAs damlandslag var bevisligen lyckat, men i Sverige tvingades hon kompromissa för mycket. Skillnaden mellan de två jobben blev alltför stor. Frågan kvarstår om Pia rent av är för stor för svensk damfotboll och att man ska nöja sig med någon mera lagom.

Martin 2015-06-28 15:25

Ojdå, det här inlägget var nog det mest inställsamma jag läst på väldigt länge. Att det skulle finnas för få spelare att välja på är inte korrekt, problemet är b l a att en del av dom istället får åka med andra landslag (F19) när de i mina ögon redan nu borde börjat slussas in i 'riktiga' Landslaget. Sundhage valde att ta en anonym bänk utan några 'hot' för startspelarna för att dessa skulle känna förtroende men resultatet blev istället att de kändes sig säkra på sin plats och därför inte gav 100 % i matcherna.

Tittar man på alla klubbar utom Rosengård så kan man dessutom se att ett många 'yngre' svenska spelare fått chansen av olika anledningar och i många fall också tagit chansen. När jag var och såg Örebro på Linköping Arena var deras bästa spelare INTE någon av de etablerade utländska stjärnorna utan istället den svenska jättetalangen Michelle de Jong som imponerade enormt med sin framåtanda och framförallt individuella skicklighet.

I övrigt finns det massor av spelare såväl offensivt som defensivt som aldrig fått chansen p g a att de spelar i 'mindre' lag på landsbygden för långt ifrån Stockholm. Ta Pauline Hammarlund som i år är den bästa svenska målskytten i Damallsvenskan och som om hon spelat i AIK hade varit med i truppen, nu spelar hon istället i Piteå så då är det kört förstås.

Att Sundhage är dålig på att ge nya spelare chansen och ser rutin som det viktigaste är fakta och var något man kunde se redan under hennes tid i USA. USA hade under Sundhage världens bästa trupp sätt till materialet samtidigt som många andra länder var svagare än vanligt och därmed förtjänar inte hennes vinster med dom att sätta henne på en piedestal vilket inläggsförfattaren gör.

Dina två avslutande meningar håller jag dock med om och det är just p g a dessa anledningar som vi borde byta förbundskapten till någon som kan återskapa förtroendet för Landslaget hos klubbarna som ju faktiskt är de som ska ta fram spelare ny och för framtiden.