Japan följer med till finalen

Efter stark dominans grinade olyckan VM:s semifinaldebutanter i ansiktet. Var sitt straffmål men Japan tog finalplatsen via självmål och 2-1 på stopptid. England som stängde för värdnationen Kanada i kvartsfinalen såg drömmen släckas på det mest grymma sätt.

Alla hade ställt in sig på förlängning när bollen gick mot den japanska anfallaren Yuki Ogimi. Hon hann inte nå den innan backen Laura Bassett bröt emellan och rensade – rakt i eget mål.

Så lyckades Japan bevara hegemonin. På söndag spelar Nadeshiko sin tredje raka mästerskapsfinal, mot USA. England möter Tyskland i bronsmatchen lördag kväll.

Förändringens vindar rörde för en gångs skull inte den japanska startelvan. Norio Sasaki satsade på samma spelare som i kvartsfinalen som fick känna fartvinden från det första engelska anfallet där Jodie Taylor sköt strax utanför från 20 meter.

Med kallduschen eliminerad började Japan jobba sig in i matchen, samspelet var inte fläckfritt men fungerade fram till sista passningen.

Man levde också gott på att passningskunskaperna fungerar åt båda håll, utan boll snappade spelarna i Nadeshiko upp många överlämningar som kunde lyckats mot ett mindre spelskickligt lag.

England framstod som det mindre förutsägbara laget på Commonwealth Stadium, stack fram längs båda kanterna med ett rätt trubbigt anfallsspel.

De 31 467 på läktaren och tv-publiken fick vänta på den stora målchansfesten. Den sista kvarten fram till paus blev en saga om två straffar.

Den första efter en långboll för Japan där Claire Rafferty hamnade på fel sida och såg sig tvingad att springa ner Saori Ariyoshi.

Knuffen började utanför straffområdet, farten fick Ariyoshi att falla innanför linjen. Allt där emellan, straff eller inte besvarade domaren med att peka på straffpunkten.

Aya Miyama stod för en utdragen stegsekvens fram till bollen men slog den säkert i nät till 1-0.

Betalt och kvitterat i billiga straffar bara några minuter senare. Stephanie Houghton var odiskutabelt inne i boxen, tveklöst i kroppskontakt med en försvarare och föll.

Resten var upp till domaren att värdera, straff blev beslutet och Fara Williams dundrade den rätt ut i hörnstruten till 1-1.

Skuggspel i hettan
I sen eftermiddagshetta spelade lagen skuggspel med varandra efter paus. Japans tempo låg ojämförligt efter det vi sett genom mästerskapet, ur det markanta bollinnehavet skapades absolut ingenting.

England var rakare och rappare i sina ansatser. Toni Duggan prickade ribban efter 60 minuter. Ellen White tvingade målvakten Naomi Kaihori att sträcka ut strax därefter, Jill Scotts nick mot stolpen var värd ett bättre öde.

Japans möjligheter var verkligen sällsynta fram till den genomskärande passningen och den hjärtskärande avslutningen där en tröstlös Laura Bassett fick hjälp av plan av lagkamraterna.

De regerande mästarna hänger kvar, något favorittryck behöver Nadeshiko knappast känna när de reser till Vancouver för att möta USA.