Värmland istället för Israel för Zecira Musovic

När U19-landslaget började resan mot EM-landet Israel förberedde hon sig för cupsemi på hemmaplan. När Sverige går in i turneringen möter målvakten Mallbacken på bortaplan. Zecira Musovic fick ingen blågul sommar men stärker sina aktier desto mer i Rosengård.
Zecira Musovic, målvakt i FC Rosengård. Foto: Bildbyrån

– Det är tråkigt att det inte blev något mästerskap i år. Att få leda ett landslag, i det här fallet F19 som lagkapten är en dröm. Men Rosengård är min arbetsgivare, jag har full respekt att de vill ha kvar sin målvakt, säger hon.

Målvaktstalangen har varit i ropet för flera landslag de senaste månaderna.
Efter en stark vår med Champions League-spel och rask marsch till en given plats som förstakeeper hos mästarlaget ville många ha med Zecira Musovic i den svenska VM-truppen.
Men:
– Jag kom inte med och var jättebesviken de första dagarna. Sen såg jag bara det som tändvätska, jag ska göra det så mycket bättre att Pia (Sundhage) inte har något val nästa gång.

Vad gjorde du istället på hemmaplan?
– Det var stenhårt arbete för att få en bättre målvaktskropp. Jag fick tre veckor där jag fick jobba med precis det jag vill, fys är en väldigt viktig del för en målvakt man kan alltid bli bättre på den fronten.

I U19-laget som klarat de dubbla kvalen till EM var hon däremot given. Uttagningen kom som ett brev på posten, men klubben ville också säga sitt och Musovic fick tacka nej.
– Jag hade det på känn ganska länge att det skulle bli svårt eftersom det krockar med tre allsvenska matcher och en cupmatch. Jag vet ju att det finns en verklighet bakom landslaget och var tydlig med att jag inte ville ta några beslut. Det fick jag inte heller.

Ekonomi går ihop med fotboll
Satsningen fortsätter. Zecira Musovic tog studenten i början av juni, har förlängt kontraktet med Rosengård och börjar läsa ekonomi på universitetet till hösten.
– Det är viktigt att bygga en person utanför fotbollen, att inte vänta tills jag slutar spela fotboll på att tänka på vad jag ska göra, säger hon och ser en del pusslande framför sig.

– Vi tränar 10.30 varje dag, det är inte det optimala när man vill plugga ekonomi i Lund. Men jag gick ut gymnasiet med bra betyg och 52 procents frånvaro. Jag gillar att ha många bollar i luften, jag ska nog få ihop det här också.

Förmodligen lär Zecira Musovic kunna plocka upp en landslagsbit på vägen.
Det blev varken någon VM- eller EM-månad. Men innan sommaren är över kan hon ändå ha vunnit en titel, Rosengård möter Linköping i cupfinalen i augusti.
– Det blir ett stort plåster på såren. Det är skönt att vara på väg på vår andra titel i år av tre möjliga,
helt klart ska vi gå för det i finalen, säger hon.

Onsdag 19.00 Mallbackens IF - FC Rosengård