Sjögran-effekten uteblev

Med kort varsel fick Therese Sjögran ta över huvudansvaret vid Rosengårds bänk. Hennes första kväll på tränarjobbet blev lika tuff som de hon upplevt som spelare på Linköpings Arena.
Therese Sjögran i tränarkläder. FOTO: Andreas Fröberg/Bildbyrån.

– Inte så roligt som jag hade tänkt, suckade hon efter säsongens första förlust.

– Det låter inte så bra, givetvis önskar jag att vi hade vunnit eller tagit med oss en poäng hem.

Traditionens makt är stark. Historien går heller inte att skriva om. Den senaste veckan har tärt på Rosengårds resurser, sänkt spelarna en smula på plan.

Therese Sjögran var bortrest vid poängförlusten mot Mallbacken. Hon tackade för sig som spelare för halvannan vecka sedan, i väntan på att tillträda sitt nya jobb som sportchef den första augusti.

Sedan ringde telefonen.
– Jag fick reda på att Markus (Tilly)hade sjukskrivit sig. Vi hade ett långt möte och kom fram till att det bästa för laget var att jag tog över så länge.

Förutom förlusten som var svår att tugga i sig fick Sjögran utstå en kväll med många ovana bitar.
– Alla rutiner runtomkring, när ska man göra byten, hur ska förändringarna se ut. Sånt har man aldrig behövt tänka på innan, sade hon och skänkte ett tack.

– Jag har Daniel (Nilsson) till min hjälp. Han är lugn och trygg, inte lika upp och ner som jag.

Mer än en tillfällig lösning handlar det inte om, Sjögran ser fram emot att bara sitta på en stol i Rosengårds organisation.
– Det är svårt att vara huvudtränare för de man precis har spelat med. Vi ska försöka hitta en lösning så fort som möjligt i tränarfrågan, men det ska inte bli någon tokvärvning.

En ljuspunkt i spelarleden, nyförvärvet Natasa Andonova gjorde bra ifrån sig på Östgötaslätten. Ofta på rätt plats, tog hand om andrabollar och sköt vasst.

På kort sikt hamnar spelarna och Sjögran i fokus igen. Först poängtapp, sedan en nolla i kolumnen. Oroande om man ser till de senaste årens resultat, vinnarmentaliteten måste fram igen om Rosengård vill försvara sin hotade serieledning.
– Vi har många som är vana är vinna. Idag har vi otur, i andra har vi kontroll på allting och det är surt att släppa till chanser. Vi är bättre än så här, och alla vet det, sade Therese Sjögran.

Martin 2015-07-23 21:41

Jag hoppas verkligen för Rosengårds skull att deras matchanalys inte stannar vid: "Vi hade otur". Sanningen är ju att man snarare hade tur som inte var i underläge efter första halvlek och att man sedan fick ett mycket tveksamt mål där jag (och många med mig) har svårt att se hur linjemannen ska ha kunnat se att HELA bollen va inne. Även om statistiken säger 6-6 i avslut på mål så är det grovt missvisande, jag tyckte LFC kändes starkare när jag va på plats men faktum är att när jag sedan såg sammandrag på matchen så blev det tydligt att skillnaden var ännu större.

Känslan man får är att Rosengård reste upp till Linköping Arena med målet att spela 0-0 eller möjligen 'stjäla' poängen genom mål av den typen man fick ett av. Deras extremt defensiva taktik måste ses som ett kvitto på att Linköping har blivit ett spöke för laget som inte ens segern i Supercupen kunnat fördriva. Martin Sjögren talade inför säsongen om den breda truppen och i den här matchen var det just bredden som tillslut fällde avgörandet.

Rosengård har en fantastisk startelva men på bänken är det tunt och alla byten man gör innebär (med respekt för alla inblandade) en klar försämring ute på planen. När man då jämför med LFC som trots att man har två spelare i Israel för F19-EM ändå visar upp en stark bänk med matchvinnare som Rolfö och Gajhede så blir det tydligt att bredden vinner matchen åt hemmalaget.