Vittsjöpoäng på serieledarnas hemmaplan

Delad poäng efter 2-2 på Malmö IP togs emot på vitt skilda sätt av de båda lagen. Av Rosengård som ett sällsynt poängtapp i derbysammanhang, för Vittsjö satt den ena pinnen som en fjäder i hatten.
Jane Ross kvitterar till 1-1 på Vittsjös enda skott på mål i första halvlek, å andra sidan en perfekt fullträff. FOTO: Petter Arvidson, Bildbyån

– Första gången vi tar poäng här nere, med tanke hur vi gör det är jag väldigt glad, sade Vittsjö-tränaren Thomas Mårtensson.

Det var rätt läge att skrälla som bortalag. Ett ojämnt Rosengård som har svårt att hitta rätt med skador, tunn bänk och spelare på ovana positioner.

Vittsjö drog ett tungt lass själva, hämtade sig efter tunga 20 minuter där Rosengård hann med att ta ledningen.

Hög press de första minuterna, Ifeoma Dieke nickade inlägg till hörna och hörnbollen iväg från farligt läge.

Chansen var snart tillbaka, via passning från Kirsten van de Ven uppstod en tredje luftduell där en annan mittback, Emma Berglund nådde högst och nickade in 1-0 för FC Rosengård.
– En olycklig start men vi äter oss in i matchen. Hyggligt bra attackspel och vi hittar ytor mellan mittfält och deras backlinje, sade Thomas Mårtensson.

Det tog gott och väl halva halvleken minuter för Vittsjö att hämta sig efter baklängesmålet. Ingen bra start men en bättre reparation när spelet blev jämnare och gästernas anfall mer ordnade.

Michelle Pao sköt utanför ett par gånger, Linda Sällström figurerade längst fram och stressade Zecira Musovic i hemmamålet..

Halvlekens snyggaste skott lät vänta på sig i 43 minuter. Jane Ross avlossade det ett par meter utanför straffområdet och bara några decimeter innanför stolpen till 1-1.

Skotskans strålande målform betalade sig, två mål senast mot AIK följt av ett mot serieledaren.

Inte oävet, inte alls oförtjänt. Vittsjö tog med sig kvitteringen och ordnade en rivstart efter paus. Hemmaförsvaret blev överspelat på en hörna, Antonia Göranssons avslut nådde nät till 1-2 ett lika fint avslut som Jane Ross´. . Extra roligt för Antonia att göra mål i Malmö där hon har sina fotbollsrötter.

Rosengård jobbar i motvind
Rosengård kom från nederlaget i cupfinalen till matchen mot en på pappret enklare motståndare. Med den ojämna formen just nu är allt från sprakande till intetsägande möjligt, på fredagskvällen var det bara bra i 20 minuter.
– Vi börjar jobba en och en, gör för komplicerade grejer. Vi börjar dribbla, tar tre-fyra touch och glömmer bort de enkla sakerna, sade Sara Björk Gunnarsdottir.

Hon blev matchens sista målskytt, på straff sedan Rosengård vänt spelet direkt på avspark efter 1-2. Cecilie Breil Kramer såg sig tvingad att hindra en framrusande Ramona Bachmann vilket gav gult kort och straff, Björk Gunnarsdottir var säker med 2-2-träffen.

Det räddade poängen men inte kvällen. Linda Sällström bedömdes vara offside och fick ett tänkbart 3-2-mål avblåst. Thomas Mårtensson hade inte skrivit sitt omdöme i kring situationen.
– Det måste vi kolla på. Domaren ser det bättre än vad vi gör, men jag vete´ katten.

Oavsett gav kvällen en efterlängtad poäng och en som gav upphov till misströstan.

Malmölaget tappade poäng i ett derby för första gången på 2000-talet.

Förklaringar finns, frågan är bara om tiden räcker till för att nå resultat under hösten.
– Mycket ändringar i laget, för mycket skador. Nya spelare och det tar tid med nya tränaren. Men vi vet vad vi kan, måste bara komma tillbaka till vår nivå, sade Sara Björk Gunnarsdottir.

Vad är det viktigaste ni måste ta tag i?
– Vårt passningsspel, att få tempo men ändå ha bra tålamod, sade hon med besvikelse i rösten.

En poäng hemma mot Vittsjö rimmar illa med storslagna ambitioner om nya guld.
– Det är tungt, för oss är det tre poäng som gäller och inget annat.

Martin 2015-08-15 19:28

Sara Björk och hennes lagkamrater ska vara glada för poängen det fick till skänks av ett givmilt domarteam, Bachmanns pinsamt tydliga filmning är utan tvekan årets smutsigaste agerande i Damallsvenskan och kan ju tyvärr också bli väldigt avgörande i den rekordjämna toppstriden.

Lite extra pikant också att Rosengård som gnällde på Eskilstunas 'fula' spel nu ägnar sig åt regelrätt fusk i sin kamp att hålla just Eskilstuna och Linköping bakom sig. Nu kommer jag hålla tummarna för att både Eskilstuna och Linköping går om och att fusklaget missar CL helt och hållet.

Bara att hoppas Sällströms mål verkligen var offside för annars är en av årets sämsta domarinsatser ett faktum.