Norrlandsderbyt blir viktig streckmatch

Onsdagskvällens derby mellan Umeå IK, som har hemmaplan, och Piteå IF är en viktig match för båda lagen som ligger nära toppen respektive botten av Damallsvenskan. Piteå IF är på säker mark men har vittring på topplagen medan Umeå IK flåsas i nacken av Hammarby IF, farligt nära nedflyttningsstrecket.
Maria Bergkvist, tränare i Umeå IK. Foto: Bildbyrån

Umeå återfinns på en niondeplats i serien medan Piteå ligger fyra. Årets tidigare matcher speglar inte Umeå IK i nuvarande form, det anser tränare Maria Bergkvist som hoppas kunna få ut max av sina spelare i det viktiga derbyt.
– Jag förändrade spelsystemet från 4-4-2 till 3-5-2 när jag tog över som tränare och det känns som om vi nu under hösten börjat hitta riktigt rätt i vårt spelmönster. Förbättringen av vårt blev tydlig för mig när vi mötte AIK som vi besegrade med nöd och näppe i Svenska Cupen i våras och senast slog med 6-3 i serien.

Senast mot AIK fick ni en spelare korsbandsskadad?
– Ja tyvärr. Johanna Nyman blev skadad och det är den tredje korsbandsskadan vi drabbats av i år. Tidigare har både Jasmin Nejati och Amanda Krüger gått samma öde tillmötes. Jobbigt för dem men sådan är fotbollen och vi hoppas förstås att det ska gå bra dem att komma tillbaka.

Det har talats mycket ekonomi runt Umeå IK som gick ut i pressen i somras med sina problem. Hur har det påverkat dig och dina spelare?
– Inte alls vill jag säga. Det ligger inte på vårt bord utan vi fokuserar på vår utveckling rent fotbollsmässigt. Dock kan jag berätta att vi fått reda på av föreningen att året är säkrat rent ekonomiskt så vi kan nog släppa den frågan helt och hållet, säger Maria till damfotboll.com.

Ok, vi håller oss till spelet då. Derby mot Piteå, hur går tankarna inför den matchen?
– Vi vet att vårt anfallsspel måste funka mot Piteå som är ett av Damallsvenskans bästa lag rent försvarsmässigt. Gammliavallen har en lite större plan är Piteås och förhoppningsvis kan vi dra nytta av det. Jag är säker på att det kommer att bli en råtuff men kul match ikväll, jag ser fram emot den.

mia.e. 2015-08-26 13:40

Nu är inte jag någon jätte-jätte-expert, men det var en tv-sänd match mot Rosengård (tror jag det var) tidigare i år - och jag tyckte i den matchen att Umeå visade upp en rätt kul fotboll att se. Det är vad jag minns av min tanke i matchen; de spelar bättre än jag väntade (eftersom jag inte ser dem ofta, just alls). Piteå går ju på högvarv nu, så de blir svåra, men Umeå har ju också några riktigt bra spelare som kan göra mål, om de är med i matchen i dag.