Irritation drivkraften för de Jongs Örebro

Under tisdagen är det dags att spela av den omdiskuterade matchen mellan Kristianstad och Örebro. Matchen skulle spelats för tre veckor sedan, men sköts upp på grund av för dålig plan i Kristianstad. Nu pyr missnöjet i Örebro, som tänker använda irritationen för att plocka tre poäng.
Michelle De Jongh laddar för ny match mot Kristianstad. Foto: Bildbyrån (arkiv)

Ni känner till historien vid det här laget. Kristianstad och Örebro var redo för match, men 20 minuter innan avspark meddelade domaren att matchen inte skulle kunna spelas. Örebro fick ta bussen hem igen, utan att ha gjort mer än kört ett träningspass på Vilans IP.

Ikväll, tisdag, är det hög tid att spela den där matchen som aldrig blåstes igång.
Inför matchen har det skrivits om Örebros resande. I lördags mötte de Rosengård i Malmö, och ville få bidrag för att stanna kvar i Skåne och slippa resandet till tisdagens match. Så blev det inte. Örebro tvingades resa hem mellan matcherna. Något som verkar vara ett irritationsmoment för Örebro:
– Vi var nere och var förberedda för match, vi kunde inte spela matchen; där tycker vi att Kristianstads fotbollsklubb eller Kristianstads kommun måste ta det ansvaret, säger Örebros tränare Rickard Nilsson till damfotboll.com.

Huruvida resandet fram och tillbaka påverkar Nilssons lag är omöjligt att säga i skrivande stund. Men risken finns, även om man hoppas kunna undvika det.
– Det får ju inte påverka, men – det är i klart att det påverkar med sömn, mat och återhämtning. Det är klart att det inte är de bästa förutsättningarna. Ibland är det så, men då får man gå ut och göra det bästa på planen ändå.

Att gå ut och göra sitt bästa på plan, trots kassa förutsättningar, är något som Örebromittfältaren Michelle de Jong framhåller. De Jong vill knäppa Kristianstad på näsan efter strulet för några veckor sedan.
– Jag tror vi kommer vinna. Vi kommer gå in med jättestor revanschlusta efter Rosengårdmatchen, säger de Jong och fortsätter:
– Det är en väldigt speciell situation efter som att de fick oss att vända hem en gång, vilket gör det tungt för oss ekonomiskt och mentalt, efter som att vi måste göra en helt ny bussresa. Men jag är säker på attvi kommer trycka dit dem nu.

De ska få betala för att ni får betala?
– Ja, precis så. Det är ett väldigt bra sätt att uttrycka det. De ska inte få någon glädje av att matchen skjöts upp.

Michelle de Jong har fått ett genombrott under denna säsong. Hon har gått från att vara en ganska anonym avbytare i Örebros trupp till att vara en viktig startspelare med stort ansvar på sina axlar. Men det borde inte ha blivitså.
– När vi värvade Hanna Folkesson och Lisa Dahlkvist så trodde jag verkligen inte att jag skulle få någon större speltid. Det var jättebra värvningar för laget, men för min egen del kändes det ju inte som toppvärvningar.
– Men nu har jag fått chansen och stått för ett stort genombrott. Jag har utvecklats och känner mig hemma i allsvenskan, avslutar de Jong.

Vilken roll genombrotts-kvinnan de Jong spelar i matchen mot Kristianstad återstår att se.
Men går man bara på vilja lär hon sätta ett hattrick och garva motståndarna rätt i ansiktet. De ska få betala för att Örebro fått betala, helt enkelt.