Dags att sluta cirkeln i Malmö?

Bland reaktionerna efter att FC Rosengård ges ett kommunalt bidrag på 950.000 för att täcka kostnader i samband med deltagandet i UEFA Women´s Champions League föreslås av utomstående att Malmö FF borde skänka ett par miljoner av sitt överskott.

– Det är ett feltänk! Ett vackert sådant, men ändå ett feltänk, skriver Skånska Dagbladets krönikör Ole Törner, som är Malmös störste kännare av den lokala fotbollen.

– Om MFF vill satsa ett par miljoner på damfotboll ska klubben givetvis göra det i – MFF! Det är inte bara det bästa för klubben utan även för damfotbollen totalt och jämställdheten.

Ole Törner pekar på att endast 29 flicklag från Malmö fullföljde sina serier 2013 medan motsvarande siffra på pojksidan var 182.
– Det behövs inget geni för att jämföra betydelsen av tio pojk- och tio flicklag i MFF-tröjor. Malmö FF är dessutom Malmös stabilaste klubb. Om man satsar gör man det med kontinuitet och kvalitet över hela åldersspannet. Något väldigt få andra föreningar i stan gör på damsidan.
Törner fortsätter:
–Tror dessutom att talangerna Malmö FF efter att antal år börjat fostra hade gett FC Rosengård större nytta än ett antal miljoner att plöja ner i årets kassa.
Det finns fler fördelar med flicklag i MFF. Bland de 100-tals elever som går i grundskole- och gymnasieklasserna på Stadion-området går redan många duktiga fotbollstjejer. Skolorna har en stark MFF-prägel. Hela Stadion-området är viktigt för MFF. Pojkarna kan spela i MFF. Flickorna borde också kunna göra det.

FOTNOT: Det var 2007 MFF Dam bröt sig ur och bildade LdB FC Malmö. En av anledningarna var att Dam bakbands av huvudsektionen (herr) från att själv skaffa de större sponsorerna och fick därför nöja sig med bidrag från huvudföreningen.

Thorsten Frennstedt 2015-09-09 11:34

Det blir i så fall för MFF att uppfinna hjulet för andra gången, drygt 40 år efter den första. Inte minst gäller det att skaffa duktiga ledare till flicklag. De bästa finns idag i FC Rosengård.