Allsvensk slutstrid nästa för petad landslagsback

Amanda Ilestedt gjorde VM som debutant med lovvärda försök att höja sig över röran i det svenska försvaret. Belöningen? Exakt noll minuters speltid i landslagets omstart och dubbellandskamp i EM-kvalet.
Träningskläder på. Amanda Ilestedt kom aldrig i matchtröjan i de två första EM-kvalmatcherna.

– Det är klart att jag är besviken att jag inte fick spela, säger hon.

Damfotboll.com hejdade mittbacken i de sista stegen från spelargången till bussen, mot hotellet och i slutändan från Göteborg.

Amanda Ilestedt tillhör den här gången reservernas skara. Att stanna och svara på frågor är valfritt för dem som inte spelat.
Ändå bestämmer sig Rosengårdsförsvararen för att sätta ord på sin besvikelse. En samling där hon gått från bänken mot Moldavien till läktaren mot Polen
– Petad och petad, indirekt ja. Det har känts bra på träningarna, är aldrig kul att sitta bredvid, säger hon.

Milimeterrättvisa och elitidrott hör sällan ihop, ingen kan vila på lagrarna från sin senaste landskamp. Ändå höjde en del på ögonbrynen när Amanda Ilestedt ställdes utanför startelvorna och därmed tappade sin chans till matchspel.
Mittbacksbyten var knappast påkallade när landslaget rullade bort sina motståndare.
– Det ser stundtals bra ut, fart framåt och olika målskyttar, säger Ilestedt.

– 4-3-3 kan passa oss bra med många snabba spelare där framme och balanserande mittfältare, fortsätter hon och kommer snart på andra tankar.

Fram till nästa landslagsdatum, Danmark hemma den 27 oktober pågår en levande och oviss drabbning om seriesegern.
Amanda Ilestedts försvarsförmåga behövs när Rosengård tappat guldgreppet av egen kraft.
Med rätt sorts energi från petningen kan det bli stängt bakåt efter den snabba scenförändringen. På lördag gäller Hammarby med klubblaget och helt andra förutsättningar.
Rosengård har fyra poäng upp till Eskilstuna United, har i nuläget andraplatsen som också leder till Champions League med två poängs avstånd till Linköpings FC.
De regerande mästarnas form har svajat mest av topplagen, de avslutande fyra omgångarna vill Malmölaget däremot dra nytta av historien.
– Vi har tradition i klubben att vara bra, bäst när det gäller. Hoppas vi plockar fram det nu och att resultaten i de andra matcherna är med oss, säger Amanda Ilestedt.

Närmast till hands ligger Eskilstunatriumf under blott det andra året i Damallsvenskan eller försvarat guld för Rosengård, lagets femte under 2010-talet.
Frågan bör också ha trissats upp innanför landslagets hotellväggar, Ilestedt och Emma Berglund med skånsk klubbtillhörighet mot Malin Diaz och Olivia Schough från Sörmland.
Någon het potatis verkar dock klubbrivaliteten inte ha blivit under dagarna i Göteborg, iallafall inte om man får tro Amanda Ilestedt.
– Det har varit ganska lugnt, vi har respekt för varandra. Sen är det klart att folk frågar om vi kommer att vinna, säger hon.

Ett säkert svar kan komma att dröja till sista omgången i mitten av oktober.

Text: Fredrik Hasselgren
Foto: Bildbyrån

The Observer 2015-09-24 18:19

Ja, den ständiga frågan blir naturligtvis: Blir man petad från eller uttagen till ett landslag, blir man petad från eller uttagen till spel? Kan man säga att man är petad när man ingår i truppen, även om man inte får speltid?

Petad blir ju en smaskig rubrik som journalister sällan kan motstå. Kanske säger mer om dem och "medielogiken" än om sakförhållanden?

/Petig?

Rufus 2015-09-25 00:25

Kanske en "PETitess", men naturligtvis ligger det en hel del i vad "The Observer" skriver. För mig ger ordet "petad" associationer till någon stackars själ som sitter i skamvrån med dumstruten på skallen - och så är det ju inte! Kan inte sportjournalister och media hitta på ett neutralare ord för en spelare som av någon anledning inte får ingå i startelvan?