Rosengård spetsade till guldstriden

Det var en månad sen sist och besöket längst upp kan bli kortvarigt. Faktum kvarstår, via 2-0 mot Umeå IK övertar FC Rosengård serieledningen. ”Nu sätter vi press på Eskilstuna och Linköping”, sade Sofie Junge Pedersen.
En blick som säger allt. Natasa Andonovas frisparksmål ger fortsatt guldhopp för Rosengård, FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Den nyss comebackande danskan njöt, kvällen slutade med 45 poäng. Två pinnar före Eskilstuna United som kan svara i söndagsmatchen mot Mallbacken.
– Vi kan njuta lite iallafall och det här ger en bra känsla i laget, sade hon.

Höstsäsongens alla kryss och bekymmer att sätta pricken över i under matcher med klar dominans har varit fjärran guldskimret hos de regerande mästarna. I säsongens elfte timme har Rosengård emellertid återfått förmågan att avgöra.
– Vi har haft otur också, träffat målramen. Det ger självförtroende att få två raka.

Sol och sommar ramade in matcherna när den guldgillande elvan senast vann dubbelt upp. I elljus, på en av få skånska höstkvällar med knappt mätbar vind skaffade sig Malmölaget en svit igen.

Först i händelseförloppet var en frispark från knappt 20 meter efter 30 minuter. Trots visst dividerande, Marta stod också redo kring bollen, var det föga förvånande att Natasa Andonova skulle få chansen.

Precision och kraft med vänsterfoten och Rosengård hade fått sitt punkterande mål.

Umeå hade nämligen få motmedel i underläget. Fram till 0-1 ägnade sig bortalaget till stora delar åt bollrull i backlinjen. Lugnet var nödvändigt för att orka med anstormningen.
– Defensivt gör vi en rätt så bra match. Men vi är vana att skapa mer, sade UIK-tränaren Maria Bergkvist.

– Jag brukar inte prata om skador men vi har sex spelare på skadelistan, två starka djupledslöpande forwards borta. Det blev en en del ändringar i hur vi ska löpa, jag får ta på mig att vi inte klarar av att utnyttja våra kvaliteter, fortsatte hon.

Ett fåtal lägen till en överraskande kvittering uppstod ur intet, exempelvis när Kathrin Längert felbedömde en utrusning. Rita Chikwelu höll liv i anfallet när hon hoppade över målvakten men Jenny Hjohlmans nick missade målet.

Rosengård led lite brist på distinkta tilslag men styrde och ställde i allt. En mer van avslutare än Ali Riley hade fått bollen på mål när hemmalaget hamnade i två-mot-en-läge i slutet av första halvlek.

Sofie Junge Pedersen var bara nära i sin första match från start, sommarens nyförvärv kan ändå bli en viktig bricka i Champions League-matcherna och all seriedramatik som återstår.
– Tråkigt att inte kunna bidra till laget tidigare. Men jag är glad att kunna hjälpa dem nu med energi och inspiration, sade hon.

Rosengårds nästa fullträff kom efter en knapp timme, det andra av 17 avslut som gav utdelning.

Lina Nilsson som slitit med en ömmande häl och hamnade utanför den senaste landslagsuttagningen hade inga problem med främre delen av foten när hon lade hörnor och inlägg på fredagskvällen.

Den rutinerade backen fick passningspoängen, Natasa Andonova räknade in målet på nytt med ett svettstänk av Sara Björk Gunnarsdottirs ständigt tuggande arbetskapacitet i upplägget och en olycklig keeper, Tove Enblom som blev osäker på det något maskerade skottet.

Enblom reparerade med några snygga räddningar när den enkelriktade fotbollen fortsatte, med minskat intresse från båda lagen. Mer intresse knyts till de tre kommande söndagarna som avgör guldkampen.

– Det är klokt att hålla ett lägre tempo. Vi går in i ett tufft program och behöver alla krafter, sade Jack Jensen med tydlig prioritet.

Tabellen före effektiviteten fram emot säsongsfinalen.
– Vi har haft fler avslut på mål tidigare och bara gjort ett mål så vi är nöjda med det här.