Maria Bergkvist om Umeås skadeproblem

Umeå IK har skrapat ihop tillräckligt med poäng för att säkra kontraktet. Maria Bergkvist kan snart summera sin första säsong som huvudtränare, med annat än sportsliga hänsyn. Skadegisslet bland lagets unga spelare oroar och väcker tankar.
UIK-tränaren Maria Bergkvist. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

– Vi får fundera på varför det är så mycket skador, det kommer en utvärdering, säger hon till damfotboll.com.

Skadelistan på senhösten är sju spelare lång. Amanda Berglund som slog ihop med Marta i fredagsmatchen på Malmö IP verkar dock ha kommit lindrigare undan.
– En fotledsstukning, jag tror att hon ska vara tillbaka och inte missa resten av säsongen, säger Maria Bergkvist som haft nog att se till i den brandskattade truppen.

– Några har varit skadade hela säsongen, två korsband och sen har vi fått två korsbandsskador till. Två fotledsskador och nu en till, suckar hon.

Förra veckan fylldes spalterna av nyheten att Lina Hurtig inte spelar mer i år. Den landslagsaktuella anfallaren som gjorde mål mot Polen plågas av smärtor från en stressfraktur och hade besvär också under fjoråret.
– Jag är inte hundra och jag får ont i vissa situationer. Men jag kan spela så jag tänker inte så mycket på det, sade hon under landslagssamlingen i Göteborg.

Hela bilden av allvaret i situationen var då okänd, också för klubblagstränaren.
– Jag har inte vetat om det. Hon är ganska bra på att bita ihop, jag misstänker att hon har gjort det och inte sagt nåt.
Lina Hurtigs besvär gick från en enskild händelse - till att påverka Umeå i stort.
– Vi fick veta det i början av veckan (läs: förra veckan) och måste sätta ett helt annat spel. Det är svårt att förändra sitt anfall från ena dagen till den andra, säger Maria Bergkvist.

Avslitna korsband trist följetong
En tristare trend att ta tag i är alla avslitna korsband som UIK hårt under 2015. Jasmin Nejati och Amanda Kröger i våras, Johanna Nyman i slutet av sommaren och Hanna Glas bara dagar efter att hon blev uttagen i A-landslaget.

Fyra långa rehabperioder för fyra spelare mellan 20 och 22 år.
– Så många korsbandsskador har jag aldrig varit med om. Det får vi fundera över, vi vill inte hamna i den här situationen nästa år, säger Maria Bergkvist och ställer upp som en del av klubbens stötteapparat.

– Jag hoppas att de känner att de får fullt stöd att satsa på nästa säsong. Alla är med på träningar två gånger i veckan för att hålla kontakten med laget och mig.

En översyn av programmet för knäkontroll ligger nära till hands när Umeå ska lösa knuten lokalt. Skadetillfällena kan inte göras ogjorda, Maria Bergkvist fokuserar på att arbeta förebyggande och se framåt.
– Det är bara tråkigt men man får ta det för vad det är och göra det bästa av situationen varje dag, säger hon.

– Nu får en del av våra spelare byta positioner, nya får chansen. Jag försöker att se det positivt, att de blir lite mer etablerade och får rutin inför nästa år.

Umeå IK:s skadelista:
Amanda Berglund, 20 år; stukad fotled under match 2 oktober
Hanna Glas, 22 år; korsbandet under match 6 september
Lina Hurtig, 20 år; stressfraktur i foten
Amanda Kröger, 20 år; korsbandet under match 17 april
Jasmin Nejati, 21 år; korsbandet på träning i slutet av mars
Johanna Nyman, 20 år; korsbandet under match 22 augusti
Hanna Sandström; 20 år; foten på träning i augusti