16-åring fast i FC Rosengård

16-åriga Jeanne Studsgaard är ofrivilligt FC Rosengård-spelare trots att hon flyttat hem till Danmark och vill spela för Team Viborg. Det var i somras hon anmälde övergången.

Och det är inte FC Rosengårds fel - utan FIFAs.
Jeanne gick till FC Rosengård i fjol från FA Köpenhamn men fortsätter nu studierna på efterskole i Danmark.
– Vi hade fått veta av FC Rosengård att det kunde ta upp till tre månader med licensbehandling och därför anmälde vi Jeanne till Team Viborg i slutet av juni, berättar Jeannes pappa Jakob för fodboldforpiger.dk
– Men nu är det oktober och licensen har fortfarande inte dykt upp och Jeanne är ganska frustrerad över att inte få spela matcher.
Papper om medborgarskap, föräldrars namn och kommunens bekräftelse av bostadsort med mera har begärts och skickats.

damfotboll.com kunde i fjol berätta om ett liknande fall. Det gällde en norsk tjej, också 16 år, (se länk nedan) som ville spela i en svensk klubb.
FIFA har en regel om värvning av ungdomsspelare mellan länder. Ytterligheten är att föräldrarna måste flytta med denna för den sociala trygghetens skull. Att avståndet mellan Malmö och Köpenhamn är mindre än en timmes tågresa spelar enligt dessa bestämmelser ingen roll. För den norska tjejen löste det sig med ett dispensförfarande. I Jeannes fall har såväl FC Rosengård och Team Viborg, som Sveriges och Danmarks fotbollsförbund bistått men tydligen är det hela havet stormar hos FIFA i Zürich i dessa dagar.
– Vi har inte ens fått ett telefonnummer till de som handlägger sådana här saker där, säger Jakob Studsgaard.

Läs mer