Storseger och avancemang i CL för FC Rosengård

FC Rosengård var alldeles för övermäktigt för den finska moståndaren PK-35 Vanda och hade inga som helst problem att vinna returen i Champions Leagues 16-delsfinal. Joseé Belangers 1-0 efter bara två minuter (det skulle bli hat-trick av kanadensiskan till slut) gav indikation om kvalitetskillnad. Ytterligare fyra mål kom i första halvlek och matchen slutade med storseger 7-0.
Joseé Belanger jublar efter sitt snabba 1-0 mål. Foto: Bildbyrån

Det var full gas från början i FC Rosengård och det var markant skillnad i spelet vilket också märktes ju längre matchen led. Man var snabbare, hade bättre rörelse och ett betydligt effektivare och precisare passningsspel och då hade FC Rosengård ändå gjort en hel del förändringar i startelvan jämfört med bortamötet.
Emma Berglund fick ta över kaptensbindeln då Lina Nilsson satt på bänken. Det gjorde även mittfältsmotorn Sara Björk Gunnarsdottir.

Genom tufft markeringsspel och tydlig rörelse i laget klarade FC Rosengård gång på gång att rulla upp finskorna och efter bara två minuters spel såg FC Rosengårds kanadensiska Joseé Belanger till att ta död på den mycket lilla spänning som fanns i matchen när hon tog med långbollen efter kanten in i straffområdet och avslutade distinkt i mål otagbart för Velm Oikarinen som skulle få en mycket svettig kväll i Malmö.

Knappt fyra minuter senare kom nästa kalldusch för PK 35-Vanda. Ett mycket snyggt anfall där Joseé Belanger tog sig fram på högerkanten spelade in mot Marta vid straffområdet, Marta släppte till en hel fristående Kirsten Van de Ven som pricksköt in 2-0.

En rejäl chans bjöds finskorna på när Rosengårds mittback Amanda Ilestedt slant och bollen snappades upp av Iina Salmi, för övrigt bästa spelare i PK-35 Vanda i första halvlek. Kathrin Längert gick ut, skar av vinkeln, gjorde sig stor och kunde mycket rutinerat rädda Salmis skottförsök.

Ytterligare tre mål bjöds de 750 i publiken på innan det var dags för halvtidsvila. Belanger till 3-0 Natasa Andonova gjorde ett litet läckert nummer i straffområde innan hon hängde in 4-0 i målvaktens bortre med sin fina vänster. Punkt och 5-0 satte Marta i slutminuten när hon blev frispelad av Kirsten Van de Ven.

Andonova och Marta gick ut i paus och ersattes av Malin Gunnarsson och Sara Björk Gunnarsdottir.
Kirsten Van de Ven gjorde 6-0 sju minuter in i andra innan hon gick av och 17-åriga Ebba Wieder ersatte på mittfältet. Trots de många bytena kändes det att Rosengård jobbade med att försöka hålla tempot uppe i matchen och en snabb boll på kanten togs om hand av Sara Björk Gunnarsdottir som i ensamt majestät på kanten passade in centralt i straffområdet till Josée Belanger som lugnt och behärskat fullbordade ett hattrick fram till 7-0.

Sammanfattningsvis konstateras att motståndarna har en bit kvar upp till Rosengårds höjder men trots det stora spelövertaget hängde inte PK-35 Vandaspelarna med huvudena utan använde sin finska "sisu" för kämpa allt man kunde, dock mot ett alldeles för överlägsen moståndare i FC Rosengård som nu är klart för åttondelsfinal i Champions League.