Italiens megastjärna föreläste i Iran

Carolina Morace är Italiens motsvarighet till Pia Sundhage, har en lång karriär som landslagsspelare, har dessutom varit förbundskapten både Italien och Kanada. I förra veckan var hon i Iran och pratade damfotboll.
Carolina Morace. Foto: Bildbyrån (arkiv)

Ett närmast omöjligt uppdrag kan man tycka, men hon mötte där ett 30-tal kvinnor som lyssnade om bland annat att träna tjejer.

Som vanligt levererade den temperamentstulla italienskan också en och annan bredsida.
- Den som säger att dam- och herrfotboll är samma sak har uppenbarligen aldrig jobbat i en professionell omgivning, deklarerade Carolina Morace enligt fifa.com.
- Så mycket som damfotbollen utvecklats de senaste årtiondena har den inte blivit mera lik den manliga fotbollen. Kvinnor är fysiskt olika män. Ju mer damfotbollen utvecklas, desto mer detaljer finns det att närma sig som tränare - precis som i till exempel volleyboll och basket. Det finns ingen poäng i att bunta samman allt i samma kategori.

Morace började med att peka på de fysiska skillnaderna och kom också in på de taktiska och träningsmetoderna.
- Om du tar bort övningen Kvadraten från en herrträning, har du gjort bort dig, medan kvinnliga spelare - generellt sett - inte bryr sig om att man tävlar i den sortens uppvärmning.

Hon hoppas att utvecklingen med tränarkurser endast för kvinnliga deltagare ska krympa gapet mellan manliga och kvinnliga tränare.
- Givetvis finns det framstående manliga tränare som kan damfotboll såsom Antonio Cabrini i Italien och Philippe Bergeroo i Frankrike. Det som slår mig är när några klubbar väljer tränare utan att grunda det på erfarenhet utan för att de råkar vara män. Det gäller särskilt i Mellersta Östern.

Iran har en dramatisk utveckling med landslag från F13 till damlandslag, en nationell toppliga med 12 lag, och fem div 1-serier, för att inte nämna 105 lag i futsal i fyra divisioner.

Caroline Morace tillade:
- Vid en första betraktelse är det lätt för västerlänningar att tycka det är en helt annorlunda kultur, men ärligt talat som italienska slog mig mest likheterna. Folk är varma och välkomnande och ingenstans är det mera tydligt än i fotboll. Det som är uppenbart för mig i Teheran är den jättelika passionen för fotboll som verkligen är enastående - särskilt bland kvinnor och den har en potential som nu kommer till uttryck.

Mahdie Mohammadkhani som är ledamot i Irans FFs damkommitté instämmer:
- Damfotbollen har blommat upp de senaste åren och är idag den populäraste sporten bland Irans kvinnor.
- Den är även en av favoritsporterna för muslimska kvinnor för att de tillåts spela med huvudduk.
Hon tror också att en kombination av kurser och elitturneringar som slutspelet för F17-VM i Jordanien i fjol är den rätta vägen för allmänheten att få upp ögonen för damfotboll i regionen.

Lenn 2015-11-03 10:06

Är det inte bara krig och elände i denna regionen. Att det finns damfotboll i dessa länder är för mig helt otroligt. Jag trodde länderna i detta område bara kunde kriga. Men något positivt finns där tydligen ändå.