KIF Örebro tog poäng mot PSG !

KIF Örebro fick en drömstart, Sanna Talonen slog till efter knappt tre minuter. I många avseenden var hemmamatchen mot Paris Saint-Germain ett utropstecken. Men uppgiften att hindra bortamål blev för tuff, Anja Mittags replik ger 1-1 inför returen.
Lisa Dahlkvist med fransk dribbling mot Michelle De Jongh med franskt namn. FOTO: Joakim Bernström, Bildbyrån

– Underbart, nu lever matchen, sade Rickard Nilsson.

– Idag fick vi matchbilden dit vi ville. Men vi måste göra en perfekt laginsats igen, fortsatte han med visst sikte på matchen om en vecka i Paris.

På onsdagskvällen fanns det gott om ingredienser och historier som bröt igenom höstmörkret. Både tränaren Nilsson och trotjänaren Elin Magnusson tog farväl av hemmapubliken, som var större än någonsin.

5 976, rekord för damfotbollen i Örebro. Tala om effektivitet och energigivande matchöppning med den inramningen,

KIF Örebro förvaltade sitt andra läge, lagets enda skott på mål i första halvleken till 1-0.

När Sanna Talonen nätade efter snyggt passningsspel från flera fötter hade stora delar av publiken inte hunnit sätta sig till rätta på läktaren.

Där fanns däremot Sarah Michael med knäskada och kryckor sedan den sista omgången i Damallsvenskan. Adelisa Grabus som är sällan sedd startspelare i KIF tog chansen förträffligt direkt med assistpoängen till ledningsmålet.
– Starkt gjort att gå ut och visa självförtroende, sade Rickard Nilsson.

Ett mål som punkterade litet av Paris stabila rykte. Örebro försvarade sin ledning med näbbar och klor, hjälpta av en bra taktik.

Spelare som kom rätt i sina positioner och höll försvarslinjen mot genomskärare och instick från Shirley Cruz på PSG:s mittfält.
– Mycket blir att de får slå inlägg långt utifrån, det var det vi ville försvara oss mot, sade Rickard Nilsson och hittade ett par detaljer att ringa in i uppladdningen som väntar.

Paris, där svensktrion Kosovare Asllani, Lisa Dahlkvist och Caroline Seger började på bänken inledde blekt, och tog inte fatt förrän Örebro klivit ner en smula från sina utgångspositioner.
– De anfaller med väldigt mycket folk. Är vi lite kyligare kommer vi att få ytterligare målchanser.
Ingen fara om vi hamnar längre ner under en period, men vi måste vara lite skarpare när vi spelar oss ur situationerna så får vi fler lägen, sade Rickard Nilsson.

Carola Söberg som hade full koll på luftbollarna fick mer att stå i efter en halvtimme.

Hon sträckte ut för att peta ett skott till hörna, räddade ytterligare ett via ribban och hade marginalerna på sin sida när Anja Mittags avslut tog skruv nära stolpen.

Efter paus fick de rödblå lita mer till omställningar för att bryta gästernas bollinnehav. Det lyckades nästan när Sanna Talonen sprang sig fri i efterdyningarna till en mycket tveksam Parisfrispark som publiken inte var sen att uppmärksamma.
– Lite surt, en kontring och jag såg att målvakten kom långt ut. Jag fick inte ren touch på chippen.

Andra domarbedömningar föreföll solklara, Ogonna Chukwudi blev varnad för en vårdslös tackling och missar returmatchen om en vecka.

Örebro reser med mersmak, Paris kunde rädda insatsen med sin kvittering.

Inhopparen Cristiane utmanade brett och fick in bollen till Anja Mittag. Tillslaget var fläckfritt när hon stod ohotad i straffområdet och pricksköt 1-1 efter 70 minuter.
Strax därefter dök Caroline Segers siffror upp på tavlan, ett första inhopp efter vadskadan i landskampen mot Danmark för två veckor sedan. Lisa Dahlkvist kom till Behrn Arena som lycklig, nybliven förälder i veckan och fick chansen att spela i bortafärger i sin hemstad.

Intensiv press med båda delaktiga i uppspelen gav dock inte fler mål. Oavgjort kan räknas både som godkända bortasiffror 1-1 och en liten framgång för Örebro.
– Vi fick kämpa, men allt är möjligt. Det ska vi tänka just nu, sade Sanna Talonen.

mia.e. 2015-11-11 23:47

Riktigt kul match att lyssna till också! Engagerande. Det blir visst tufft nere i Paris, men vad himla kul att höra en överraskande match i dag! Också att Örebro är lite 'kaxiga', vad man ska säga, att det inte är någon överdriven respekt så, utan att de spelar på och vill framåt när chans till det blir. Riktigt fina räddningar av Söberg det som sågs i sporten! Bra rapportering det jag hörde. Vad kul med så många kända namn. Svenskorna tillbaka i Sverige också.