Starkt försvarsspel betalade sig

Sverige sattes under press men höll för trycket. Den sista utposten Hedvig Lindahl motade bollar och dirigerade utespelarna till en stark försvarsnolla mot Norge. – En otrolig skalp, men det betyder ingenting om vi inte minst lika bra nästa gång, sade hon.
Hedvig Lindahl ler nöjt efter segern mot Norge i OS-kvalet. Foto: Bildbyrån

Första kvalrundan rubbade en favorit (läs: Norge) - och det var Hedvig Lindahl som nekade de rödblåa i stridens hetta.

Framöver gäller nya förutsättningar än de man kunde spekulera kring när de fyra inblandade europeiska lagen rök ut över VM.
– Norge trodde jag på förhand var favoriten att vinna det här. De var otroligt bra i VM och åkte ut för tidigt med lite otur. Vi var ju inte nära att gå vidare, sade Hedvig Lindahl som satte sin prägel på matchen direkt.

En lång utspark gav skjuts åt anfallet som gav 1-0.
– Jag har alltid spelat igång bollar snabbt. Eftersom vi har de forwards vi har funkar det när de sitter i rätt yta, fortsatte Lindahl som tydligt hittade rätt anspänningsnivå under den korta uppladdningen.

– Jag kände mig taggad, orkade ge energi till laget. I en paus inför en hörna kan man snacka lite om man ska styrka upp något. Jag kände mig i nuet, då kan man styra upp detaljerna, sade stöttepelaren efteråt.

Landslagskeepern är själv ett bevis på framgång och förändring sedan sommaren. Självförtroendet är på nya höjder i klubblaget Chelsea, med Norgematchen inräknad har hon radat upp fem nollor i blågult.
Både förflyttningarna mellan stolparna och sättet att styra försvaret andas stabilitet och säkerhet sedan en tid tillbaka.
– Jag tyckte det kändes bra mot USA och jag hade samma känsla mot Danmark i EM-kvalet. Det har känts bra på slutet med försvaret och hela backlinjen.

Emellanåt var andhämtningarna få, Sverige spred bollarna istället för att hålla i och spela sig ur situationerna.
Inte desto mindre låg det en okuvlig arbetsinsats bakom segern.
– När laget har vilja att gräva djupt, med blåställ på är det lättare för målvakten, sade Lindahl.