Jessica Samuelsson rider på förändringsvågen mot Schweiz?

Jessica Samuelsson kom sist in bland spelarna i kvaltruppen. Nu verkar LFC-backen vara i fas träningsmässigt, fredagspasset i Rotterdam skvallrar om att hon blir högerback mot Schweiz.
Jessica Samuelsson redo att spela mot Schweiz. Foto: Bildbyrån/Carl Sandin

– Just nu känner jag mig bara fräsch, jag var redo redan till första matchen, säger hon.

Tre ändringar i startelvan jämfört med Schweiz gick att skönja när Sverige höll värmen uppe på Stadion Woudestein med de sista matchförberedelserna. Förutom Samuelsson att Emma Berglund kliver in i mittförsvaret bredvid Linda Sembrant och att Josefin Johansson får förtroendet som mittfältare istället för Emilia Appelqvist.

Isåfall Piteåspelarens blott tredje landskamp, efter debuten i februari 2014 och genrepet mot Skottland i januari.
– ”Äpplet” (Emilia Appelqvist, journ. anm.) gjorde sin första 90-minuterslandskamp. Hur länge har hon varit med?, frågar sig Pia Sundhage kring spelarvalet utan att bekräfta bytet.

När Sverige lämnade uppvärmningen och delade upp sig i två lag fick emellertid Josefin Johansson ta plats i Caroline Seger och Lisa Dahlkvists lagdel.
– De är uthålliga bägge två. ”Äpplet” är något starkare och tuffare i luftrummet, Josefin tycker jag har en större frekvens i löpningarna både offensivt och defensivt, säger förbundskaptenen och understryker därmed att Schweizmatchen också kommer att handla om löpstyrka.

Precis det som Jessica Samuelsson levererade under en timme i sin senaste landskamp. Sedan dess har hon ägnat mycket tid åt att komma tillbaka i spel.
– Jag fick tyvärr en bristning i ljumsken mot Skottland och det mesta har handlat om rehab. Innan jag kom hit var jag i full träning i en och en halv vecka.

Bättre kommunikation styr spelet
Med två möjliga byten i backlinjen vill Samuelsson ändå hålla kvar styrkorna i samspelet mot Norge. Bra press och gott snack på planen.
– Kommunikationen är viktig, vi styr varandra i försvarsspelet och pratar också med löpningar och kroppsspråk i anfallen. Det kommer att bli en viktig del imorgon, säger hon och menar att Sverige har silat snacket sedan spelet hackade i somras.

– Vi har höjt det ett snäpp, är mer högljudda och pratar mer med varandra. Det stärker hela laget och gör kanske det andra laget frustrerat.

Hur påverkas kommunikationen av form och resultat?
– Egentligen handlar det bara om att göra det. Oavsett om man får en knackig start blir allt lättare om man håller igång snacket, säger Jessica Samuelsson.

LFC-backen har fått flytta på sig i blågult. Till vänster i sina bästa stunder under VM i Kanada, till höger i mer ryggmärgssäkra lägen både förr och senare.
– Jag känner mig ganska bekväm på både höger och vänster. Men jag kan använda min högerfot bättre i stressade situationer om jag spelar till höger.

Vad vill du ha för match för att komma till din rätt mot Schweiz?
– De har ett vasst anfallsspel med mycket speed. Om vi stoppar det och håller tätt bakåt sätter vi säkert någon chans framåt, säger Jessica Samuelsson.