Bättre omklädningsrum vänder trend

Dansk damfotboll har tappat 5.000 spelare de senaste åren och räknar nu cirka 65.000. Fremad Valby i Köpenhamn har gjort en investering som vänt trenden uppåt igen.

Mette Bach Kjær sitter i Dansk Boldspil Unions styrelse och är ordförande för dam- och flickfotboll i förbundet. I en artikel i tidningen Politiken uttrycker hon målet att fördubbla antalet flick- och damspelare fram till 2025, och lyfter fram ett praktiskt exempel på hur idrotten bättre kan anpassas till kvinnliga idrottares önskemål.
– DBU har gjort ett misstag när man tror att flickor och pojkar ska spela fotboll under samma förutsättningar, skriver Mette Bach Kjær.
– Kanske har vi tappat jämställdhetsmatchen på plan. Fremad Valby har tagit intryck av tjejernas önskemål om hur de vill ha sitt omklädningsrum. De har nu fått ett med fler speglar, större och ljusare duschutrymme och fler uttag till hårtorkar. Och det fungerar. Med dessa ändringar har Fremad Valby skapat en långt bättre klubbmiljö för sina kvinnliga medlemmar, som utgör en viktig fjärdedel av klubbens spelare. Klubben har hu blivit samlingspunkt för tjejerna och ibland är det till och med svårt att få ut dem från omklädningsrummet. Litet av en bragd som vi kan lära mycket av om vi gärna vill göra det attraktivt för flickorna att fortsätta spela fotboll upp i åldrarna.

Därför har DBU dragit igång ett projekt som heter Pigernes Stemme där 100 fotbollstjejer ska ge goda råd om vad som är viktigt för deras val att spela fotboll.
– De första svaren har redan tickat in - och de uppmanar till handling, skriver Mette Bach Kjær.
– Bättre utbildade tränare, bättre förståelse för spelarnas nivå, omhändertagande av skador, bättre möjligheter för samspel mellan familjeliv och träningar. Flickorna vare sig kräver eller behöver särbehandling, men det krävs en särskild behandling för att vi inte ska förlora de unga spelarna i den eviga kampen om jämställdhet.