Rosengård får jaga i returen

Ett tidigt målvaktsbyte, en ojämn domarinsats och en korrekt dömd straff. Dramatiken på Malmö IP drabbade FC Rosengård som hamnade uddamålet efter FFC Frankfurt efter halva kvartsfinalspelet.
Nära men ändå långt ifrån var inhoppande Ella Masar som får se på när Anne-Kathrine Kremer snor målchansen. Foto: Bildbyrån

– Det var en match som båda lagen hade kunnat vinna, sade Jack Majgaard Jensen efter 0-1-förlusten.

Inledningen andades optimism. Rosengård som kom förbi på Lieke Martens vänsterkant, markerade nere hos Frankfurts målvakt och domaren Christina Dorcioman höra och ett annat när Frankfurt fick en frispark precis utanför straffområdeslinjen.
Ett av flera omdiskuterade domslut i matchen.
– Domarna, ja de får döma, sade Jack Majgaard Jensen på presskonferensen men hade senare saker att belysa närmare.

– Det går 25 minuter innan vi får vår första frispark. Då har de dömt tio frisparkar åt andra hållet.

Med hemmaögon var det trots allt så långt, så gott - efter tio minuter tog matchen en annan vändning.

Hemmakeepern Erin McLeod låg plötsligt ner med tydliga smärtor. Nyförvärvet som anslöt i februari och bara gjort 90 minuter tillsammans med laget mot Linköping i Supercupen tog sig åt knät.
Oroande, inte minst för framtiden. Rosengård är utsatt på målvaktssidan med Zecira Musovic skadad.
För stunden var valmöjligheterna begränsade. Sofia Lundgren fick några snabba övningar vid sidlinjen och kastades bokstavligen in i kvartsfinalstriden.
Omskakande minuter som följdes av en scenförändring. Frankfurt blev bollförande och började leta efter ytorna bakom backlinjen.

Simone Laudehr slog bra passningar och fina instick, Dzsenifer Maroszan hade ständigt en löpning på lut men de öppna lägena uteblev. Mandy Islackers hittade bara Lundgrens händer med en nick, den oväntade inhopparen blev allt varmare i kläderna med andra småvarma avslut.
På egen planhalva var Rosengård pressat men inte stressat. Katrin Schmidts närvaro gav lugn till hela försvarsarbetet, Emma Berglund och Anita Asante var oftast sista fot på bollen.
– Defensivt gör vi det bra med hela laget. Men jag hade hoppats att vi skulle vinna lite fler bollar centralt, det hade kunnat bli riktigt farligt, sade tränaren och vill se mer kraft i duellerna på innermittfältet om en vecka.

– Vi faller lite för djupt, kanske för att vi inte känner varandra så bra än

Hemmalaget återfick modet och avlossade halvlekens farligaste skott genom Marta och Lieke Martens. På konstgräset bjöd bortalaget på fler gratisbollar i form av tveksamma uppspel, Martens visade också kvaliteter som framspelare.
Mållöst i paus, Frankfurt närmade sig på fasta situationer och inte minst med stolpträffen via Lundgrens fingrar. Jackie Groenen, enda icke-tyska startspelare var centimeter ifrån ledningsmål efter en timme.

I Rosengård visade Marta mer och mer finess i sina framstötar, utmanade ner mot kortlinjen och drog med sig ett mer samlat anfallsspel.

Rosengård straffat efter hands
Frankfurt bröt det spirande övertaget med ett högt inlägg. Lina Nilssons arm mötte bollen ovanför huvudet, straffen var självklar och Maroszans träff skoningslös mot burgavelns insida.
– Ingen riktig chans, mer en boll i luften som studsar på en arm, därför är det tråkigt, suckade Jack Majgaard Jensen.

Målskytten fick senare gult kort och missar returen, Rosengård lyckades dock inte förbättra sina förutsättningar.
Frankfurt minskade antalet anfallare och slog vakt om sin ledning. I jakten sista kvarten var Lina Nilsson nära revansch med en hörna som räddades på mållinjen men 0-1 stod sig matchen ut.

Returen spelas nästa onsdag. En halvtimme efter 0-1-nederlaget hade Jack Majgaard Jensen ångan uppe för det som väntar.
– Jag måste se den här matchen igen på video för att få en klar idé hur vi ska ta oss an bortamatchen, sade han.

The Observer 2016-03-23 23:18

Världen - Tyskland 0-1 med andra ord! Jämfört med för ungefär 70 år sedan när det var världen som vann.

Världen/FCR hade två svenska startspelare som blev tre när Lundgren byttes in. De allra flesta svenska spelare är tydligen för billiga, för dåliga eller upptagna utomlands för att vara något för FCR. Är startelvan (och mycket av laget som helhet) ett utslag av Malmö som internationell stad, eller för något helt annat (exempelvis det ovan nämnda)? Sveriges bästa lag och hopp i WCL är i alla fall i truppen inte särskilt svensk. Vad innebär det för DA och svensk fotboll som behöver återta position internationellt?

Förlust hemma - det blev ingen "bra prestation" resultatmässig som Sjögran hade hoppats på. Nu räcker inte oavgjort borta och att Frankfurt ska förlora hemma....nja, det vete f-n om jag tror på. Med ett storlags självklarhet vinner man ofta matcher trots att prestationen inte är lysande.

Ja, Eskilstuna - nu vet ni vad som väntar om ni kommer så här långt så småningom. Er tidigare storstjärna neutraliserades i dagens match, fast henne hade ni behövt.

Rainer Fussgänger 2016-03-24 02:16

Ganske besviken måste man vara i Malmö. En helt onödig straff. Frankfurt bättre i duellerna. Engamanouit behöver ett större antal veckor att komma in i laget. En tunn spelartrupp som får problem när några få är skadade. Ändå Sveriges bästa lag med få svenskor som hade gått ut med att satsa mer och mer på svenska spelare. Glömt är detta.
Jag är ledsen, men semifinalerna kommer att spelas mellan the big four i Europa: Wolfsburg - Frankfurt och PSG - Lyon. Finalen blir en repris på 2013: Wolfsburg - Lyon.