Eskilstuna United kvar som topplag

På plats 3 tippar vi att Eskilstuna United, klubben där pilen bara har pekat uppåt de senaste åren, hamnar. Tvåa ifjor, under klubbens andra år i högsta serien. Hjulen är fortfarande i rullning, publikströmmen ökar stadigt men det kan behövas en pinne i brasan ibland.

– Vår utmaning är att fortsätta utvecklas. Jag vill inte att spelargruppen blir mätt och börjar prata om förra året, säger Viktor Eriksson.

På det ämnet får tränaren fortsätta själv en stund. Mitt uppe i den brinnande guldstriden 2015 kom beskedet att han skulle lämna laget. Tre veckor senare var den interna stridsyxan nedgrävd och Eriksson klar för två nya år med Tunavallen som arbetsplats.
– Det fanns utmaningar i arbetsmiljön som tränare och det gick fort för föreningen från Söderettan till att spela Champions League, men nu har vi tagit nästa steg och arbetar tydligt mot samma mål, säger han.

Ett resultat sticker ut under arbetet att ställa truppen i ordning för vårens matcher. Linköping krossade Eskilstuna med 8-3 i februari.
– Helt enkelt oacceptabelt att göra en sådan insats, det enda man vara glad över är inte det inta var seriespel. Vi har aldrig förlorat mot dem i Damallsvenskan, säger Eriksson. view:article_images=block_2=26151]

En månad senare spelade United 0-0 mot norska seriesegraren Lilleström och vann tillbaka en del självförtroende i försvarsspelet.
– En bra fotbollsmatch i högt tempo, nyttigt att få med sig en insats mot så pass bra motstånd.

Mer omvälvande än så har försäsongen inte varit. Spelsystemet (3-5-2) som fått många att höja på ögonbrynen har bara varit inne för finslipning under vintermånaderna.
– Med spelartruppen vi har nu har vi ännu fler nycklar i vårt anfallsspel, kan skapa målchanser på olika sätt, säger Viktor Eriksson som sett löpstarka Mimmi Larsson och måltjuven Marija Banusic stärka sina anfallsroller som nyförvärv.

Eskilstuna behöver sina spetsspelare, de övriga lagen på den svenska pallen var mer av ett hinder i fjor. Det blev dubbla förluster mot både Piteå och Rosengård i summeringen av förra säsongen.
– Svart på vitt på att vi behöver prestera bättre mot de bästa lagen, vi ledde dessutom i ett par av matcherna, säger Viktor Eriksson.
Med spänd förväntan ser han också fram emot det som händer vid sidan av de kritade linjerna. Publiken är redo att komma till Tunavallen, spelarna är också profiler som syns i staden.
– Det jobbar vårt marknadsråd hårt med och spelarna känner också att det är ett sätt att ge tillbaka till supportrar och våra samarbetspartners.

Experten om Eskilstuna United

De kan åter blir ett stort utropstecken i Damallsvenskan. Klarar man att hålla samma höga standard som ifjol trots omsättningen på spelare? Det är frågan. Tränaren Viktor Eriksson lär bygga vidare på 4-3-3 där både målvakt och backlinje är mycket starka kort. Norska Ingrid Schjelderup är en hårt arbetande mittfältare som kan behövas när både Petra Larsson och Sofie Persson lämnat. På topp får Olivia Schough sällskap av målsprutan Mimmi Larsson (tidigare Mallbacken) och Marija Banusic (tidigare Chelsea FC), och i flera år omnämnd som svensk damfotbolls största talanger.
Får se om den sistnämnda ska ta steget ut och leverera på allvar över en hel säsong. Om så får United en vass anfallstrio som blir att räkna med även i år och tipset blir att dom tar medalj även i år.

Text: Fredrik Hasselgren & Anette Börjesson