Piteås nya anfallsduo levererade

Kopparbergs Göteborg åkte till Piteå i norr för premiären i Damallsvenskan. Men “nya” KGFC inledde denna säsong precis som man avslutade förra; med en 0-2-förlust på bortaplan.

Såväl Piteå IF som Kopparbergs Göteborg har varit svårplacerade under försäsongen. Båda lagen har tappat nyckelspelare, gnetat på och längtat efter premiären. En som kanske längtat extra är Piteås förra skyttedrottning Pauline Hammarlund som idag återvände till arenan i sin förra hemstad - iklädd det gästande lagets matchtröja. Men Hammarlund fick ingen trevlig återkomst i premiärmatchen. Och Kopparbergs Göteborg lyckades aldrig komma upp i den nivå man själva vill vara på.

Istället var det Piteå IF, med den nykomponerade anfallsspelet Marie Tempest Nordin och Felicia Karlsson som skapade mest denna kyliga söndagseftermiddag. Man hann med två bollar i virket Nordin, som ifjol representerade Sirius i Elitettan, kunde skicka in hemmalagets första mål för säsongen. En felpass för gästerna ledde till en omställning där Karlsson spelade fram Nordin till målet.

Hemmalaget gick till paus med 1-0 i ryggen men ledningen kunde, och borde, varit något mål större.
Matchens delikatess, och tillställningens andra mål, kom istället i början av den andra halvleken. Nina Jakobsson snappade upp en höjdboll i straffområdet när hon stod med ryggen mot mål. Hon vände runt och klippte till. Bollen gick in bakom Jennifer Falk i KGFCs mål via ribban.

Gästerna spelade upp sig i den andra halvleken och rullade boll bättre och bättre ju närmare slutsignalen klockan rörde sig. Men idag fick man lämna planen mållösa. Piteå IF å sin sida fick svar på hur det nya anfallsspelet kan fungera, även när man får för liten utdelning.

Efteråt snackade vi med Piteå IFs lagkapten Josefin Johansson.

Hur upplevde du premiärmatchen mot Kopparberg/Göteborg FC?
– Det var en härlig premiär, skönt att få starta säsongen med tre poäng. Framförallt så gjorde vi en väldigt bra första halvlek och skapade många målchanser.

Vad hade ni pratat om innan matchen?
– Att vi skulle vara väldigt noggranna defensivt och att vi skulle vara konsekventa i anfallsspelet och våga hota och gå framåt, men också att vi skulle våga släppa loss och löpa mycket.

Felicia Karlsson (Ny från Eskilstuna United) och Tempest-Marie Norlin (Ny från IK Sirius) oroade KGFCs backlinje och spelade väldigt bra, känns det som dom kommer att bli en giftig spets för er?
– Absolut, dom med flera gjorde det väldigt bra offensivt, det går väldigt fort när vi ställer om och dom hittade ett väldigt bra samarbete mellan varandra idag.

Målen, hur upplevde du dom?
– Det är en omställning efter en bollvinst på mittplan, Felicia (Karlsson) frispelar Tempest (Marie Norlin) som avslutar snyggt. Det andra målet kommer till efter en frispark där Nina (Jakobsson) vinner andrabollen och avslutar med ett snyggt skott som går ribba in. Väldigt fina mål båda två.

Kan bara instämma, hur kändes det för egen del?
– Det kändes helt ok, skönt att det äntligen drog igång. Det var väldigt bra energi i laget idag och då är det lätt och roligt att spela. Det finns mycket som vi kan ta med oss vidare från denna match.

Är det något specifikt som ni kommer ta med er?
– Den löpviljan vi har anfallsspelet och att vi vågar mycket och tar oss till väldigt många lägen. Sen att vi är väldigt noggranna defensivt och tar jobbet matchen igenom.

Text: Alva Nilsson & Anders Andersson