det är skillnad mellan publik och PUBLIK

Vilken skillnad det kan vara på fotbollspublik. De senaste dagarna har avarterna fått mest utrymme i media.

Det har väl aldrig hänt att någon kastat så kallade bangers/knallskott mot spelare och domare vid en dammatch. Någon bengal har nog tänts efter match avsides från publik. Några har säkert buat och visslat för ett domslut, men därvid har det stannat.
Dammatchers publik är förlåtande.
Dammatchers publik är generös (generellt) som att de blott 265 som kom till kvartsfinalen i Svenska cupen Vittsjö - Rosengård köpte lotter i halvavinsten-lotteriet så att denna blev värd ett par tusen kronor för vinnaren.
Familjer kan gå på dammatcher utan att möta ligister förklädda till supportrar som ställer till bråk. Det är för övrigt inte lätt för dessa att gömma sig i en "normalpublik" vid dammatcher.

The Observer 2016-05-01 21:00

Till detta kan läggas att det måste vara ett "smörjobb" att vara ordningsvakt på damfotbollsmatcher. Båda två (!) kan käka korv och mysa på jobbet utan större risk för ingripanden.

Klackarna är till minst 90% inriktade på att hylla sitt lag istället för att håna motståndare. I matchen United - Linköping hördes ömsom Spelare 12-klacken för United och bortaklacken för LFC (som var mest livlig och ljudlig). Jodå, domaren väckte reaktioner, men snabbt övergående. Ibland skojar en klack lite med misslyckade motståndarinsatser, som på Skytteholm där AIK:are börjar sjunga Harpos gamla "Moviestar" när motståndare faller för lätt och får frispark. Värre än så blir det sällan. I Vittsjö spelar "Gubb-klacken" trumpet för att markera start och slut på matchen.

Festligt - folkligt...., men tyvärr sällan fullsatt!