Dramatisk när Kristianstad spräckte nollan

Vittsjö GIK tog emot Kristianstads DFF i årets första grannderby inför 778 åskådare. Det är i derbymatcher det oväntade kan hända och hemmalaget hade trumf på hand mot poänglösa Kristianstads DFF. De sista minuterna bjöd på matchens sammantagna dramatik bakom slutresultatet 1-1. Gästerna hade greppet om de trepoängen och tränare Elisabet Gunnarsdottir var inte nådig i kritiken över missen.

Kristianstads DFF hade ett visst spelövertag i första halvlek. Fast det var Vittsjö som inledde piggast. Johanna Andersson var mycket bra på högerkanten.
I matchens fjärde minut löpte Clara Markstedt på en bra boll från backlinjen, men slarvade vid inspelet. Bara sekunder senare höll KDFFs Johanna Rasmussen på att rinna igenom.
I nionde minuten kom Vittsjös första skott på mål genom Ngozi Okobi som fick på en bra träff på bollen. Kristianstad-målvakten Moa Olsson stod välplacerad och räddade. En minut senare fick Kristianstad en hörna. Johanna Rasmussen sköt hörnan i ribbans överkant.

I trettonde minuten kom Vittsjös bästa målchans i första halvlek. Sandra Adolfsson tog vara på ett långt inspel från högerkanten. Från mitten av straffområdet klippte hon till direkt, men fick ingen vidare träff på bollen.
I 20:e minuten fick Okobi fick Ngozi fram bollen till Clara Markstedt som med ett hårt skott längs marken Kristianstads-målvakten Moa Olsson räddade.

Matchminut 89 blev upptakt till dramatiken. KDFFs inbytta Ida Guehai utmanade Josephine Chukwunonye i straffområdet. Josephine glidtacklade Guehai som föll. Domare Pernilla Larsson ställde sig på straffpunkten. Straffsparken placerade Johanna Rasmussen i mål för bortalaledning utan chans för Katie Fraine i hemmamålet.
På tilläggstid, i 93:e minuten, kvitterade Vittsjö till 1-1 genom Clara Markstedt som fick en fin långboll från Nkemjika Ezurike.

Elisabet Gunnarsdottir Kristianstads DFFs tränare:
- Jag är så förbannad på oss själva. Jag tycker vi spelade en bra match i 91 minuter. Sedan gör vi något huvudlöst. Jag tycker vi skulle ha vunnit matchen. Vi hade dåligt fokus i slutet av matchen. Vi spelade med hög press under hela matchen. Jag tycker inte Vittsjö hittade sitt spel. De hade svårt att finna ytor bakom vår backlinje.
- Varför började Ida Guehai på bänken?
- Ida är en duktig anfallsspelare. Det var tanken att ha henne på bänken för att sätta press i djupledet när motståndarna tröttnat och det fungerade idag.

Håkan Magnusson Vittsjös ene tränare:
- Jag är jättenöjd att vi fick in kvitteringen med tanke på matchläget. Det kändes som en kryss-match. Jag är inte fullt nöjd med första halvlek. Vi ville bli bättre på vassare djupledsspel och det blev vi i andra halvlek. Jag tycker vi slarva med spelet fram till våra forwards. Vi fick en poäng med oss på vårt djupledsspel. Rachel Mercik som vi satte in är en duktig djupledsspelare.

Vittsjö GIK meddelade också att Håkans tränarkollega Thomas Mårtensson behöver av personliga skäl ta ett uppehåll från fotbollen.
Ingmar Nilsson från Markaryd träder in. Han är en erfaren ledarprofil och har en gedigen fotbollsutbildning med PRO-status. Ingemar arbetar bl a med olika förbundsuppdrag inom dess utbildningsverksamhet och utbildar även inom tränarledarskap åt andra uppdragsgivare.
Ingmar kommer nu tillsammans med Håkan Magnusson att temporärt ersätta Thomas under en tid framöver. Hur långt är ännu ej bestämt men i första hand löper kontraktet under maj månad.

Text: Anders Bystedt