Mallbacken...

mia.e. 2016-05-20 11:00

Liten klubb med stort hjärta:

-- "Kostsam återkomst för Mallbacken", svt.se/värmland, av Sven Årnes, publ. 6 oktober 2014
[ http://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/kostsam-aterkomst-for-mallbacken ]

(Från ovan artikel: "Mallbackens återkomst till allsvenskan var en glädjande fotbollsnyhet i helgen men det är också en nyhet som skapar problem och arbete för den lilla klubben. /---/ ... kommer att kosta minst åtta miljoner kronor." En enorm utgift för en liten klubb utanför storstäder med lyxen av en större närhet till sponsorer och "allt". Det är utgiften för att bygga till arenan så att den motsvarar de standardiserande krav som finns med läktare och tillbyggnader etc för spel i Damallsvenskan.)

-- "Pengar rullar in till Mallbacken", svt.se/värmland, av Staffan Lindström, publ. 15 december 2014
[ http://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/pengar-rullar-in-till-mallbacken ]

(I artikeln ovan uttrycker klubben sin tacksamhet för allt det stöd klubben känner att de fått från olika håll i Sverige, då de startat en "500-klubb" som en del, om än en liten del i det stora hela, kostnaden angiven i föregående artikel, i projektet att samla in pengar för upprustningen av Strandvallen.)

-- "Mallbacken bygger för Allsvenskan", svt.se/värmland, av Karin Mannberg, publ. 9 april 2015
[ http://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/mallbacken-bygger-for-allsvenskan ]

-- "Mallbacken får 3,6 miljoner", svt.se/värmland, av Frida Jansson Högberg, publ. 20 februari 2015
[ http://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/mallbacken-far-3-6-miljoner ]

-- "Mallbacken får arenadispens", svt.se/värmland, av Maria Haglund, publ. 10 & 11 april 2015
[ http://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/mallbacken-far-arenadispens ]

x x x

-- "Jäntans hemmaplan", av milinla, daterad 05/11/2013, på sajten Geocaching(dot)com; beskrivning av platsen och klubben som spelar där (uppgifter år 2013):

"Strandvallen i Mallbacken är hemmaplan för Mallbackens damlag eller "Jäntan" som man rätt och slätt säger i Mallbacken. /---/ Mallbacken har spelat 21 säsonger i högsta serien sedan 1978 och i år, 2013, blir det den 22:a. Efter 2012 års vinst i Superettan kvalade laget in till årets Damallsvenska. // 'Stort klubbhjärta, stor talang, engagemang, kontinuitet och allt ideellt arbete' säger tränare Stefan Johansson är nyckeln till Mallbackens framgångar.

Fakta om Mallbacken:

MIF bildades 3 februari 1942 // 1970 invigdes Nya Strandvallen // 1971 startade damlaget // 1978 spel i högsta divisionen //1988 spel i Damallsvenskan // 1990 åkte ur Damallsvenskan // 2000 åter i Damallsvenskan // 2006 åkte ur // 2012 seriesegrare i Söderettan // 2013 åter i Damallsvenskan // 2013 Boken "En fotbollssaga", sammanställd av John Eriksson. // (Källor: SunneNytt och VF)"

- Från Geocaching(dot)com, av milinla, daterad 05/11/2013, hittas genom webbsökning på titeln "Jäntans hemmaplan" eller webbadress :
[ http://www(dot)geochaching(dot)com/geocache/GC4BTKJ_jantans_hemmaplan ]

x x x

-- "Nu släpps 'fotbollssagan' om Mallbacken", vf(dot)se/sport/fotboll, av Victoria Gund,
publ. 8 maj 2013
[ http://www.vf.se/sport/fotboll/nu-slapps-fotbollssagan%E2%80%9D-om-mallb... ]

-- "Boken 'En fotbollssaga' handlar om Mallbackens damlag", Sveriges Radio P4 Värmland,
publ. 6 maj 2013
[ http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=93&artikel=5523716 ]

x x x

-- "Bokrecensioner 2013", av Bengt Åkerblom, Föreningen Värmlandslitteratur :

"Eriksson, John, Mallbackens IF - en fotbollssaga. Torsby: RM Tryck 2013. 336 s. - Rbb //
Mallbacken är den lilla, lilla byn med stora, stora laget brukar det heta - med viss rätt! Boken är uppdelad på 15 kapitel. Förutom en årskrönika kan nämnas kapitel som, Matchen vi minns, Träningsläger, Spelare, Medarbetare, Herrlaget, som existerade 1942-1992 och mest höll till i division sju, Mallbacken i skolan, sponsorer m.m. Damlaget började seriespela 1972. 720 bilder, foton mest i färg, utsmyckar boken. John Eriksson, som varit idrottslärare och tränare för laget 1990-1993 och dessutom skrivit en tjock bok om idrotten i norra Värmland, har haft hjälp av ett 150-tal medarbetare ... /---/ Mallbacken har spelat 22 säsonger i Allsvenskan. 2012 vann laget Söderettan och kom tillbaka till Allsvenskan efter sex säsonger i lägre divisioner. 'Jäntan gjorde det omöjliga' som det heter i boken! ..."

- Från Värmlandslitteratur(dot)se, text/recension av Bengt Åkerlund för år 2013 (hämtat 2015)
[ http://www.varmlandslitteratur.se/Bokrecensioner_2013.htm ]

"Mallbacken IF. En fotbollssaga" av John Eriksson, är upptryckt i bokform hos RM Reklam & Tryck. De har i alla fall tidigare, runt 2015, haft ett fint foto, en närbild på bokens omslag vid öppning av anlänt bokpaket, nytryckt bok, på sin tidslinje på företagets facebook-sida, där man kunde läsa, daterat 2 maj 2013: "En fotbollssaga. Idag kom böckerna om Mallbackens IF från tryckeriet. De flesta lastades av i Sunne men vi fick också ett litet paket med 3 böcker. Boken är precis så fin som vi hoppades! Boksläpp i Mallbacken den 12 maj, smygpremiär på Prima Sport den 10 maj. Mer info om boken finns på Mallbackens hemsida ...".

Det är en stor bit svensk fotbolls- och damfotbollshistoria som finns med i denna klubbs historia. Kanske vet vi egentligen ingenting om svensk damfotboll förrän vi läst böcker som denna, som berättar en längre historia om en klubb?

(Och jag kan ju inte få tag i boken, så jag har inte läst den, vet därför ingenting, men jag tror att boken, texten och informationen i den är ovärderlig... :) Jag tror det är en bok att ha i bokhyllan för alla som är intresserade av fotboll, och damfotbollen... För de som kan få tag på boken och har möjlighet att läsa/köpa den. Kanske ska den särskilt läsas av delar av "storstaden"...? ;) )