Kvarnsveden tappade tvåmålsledning i Piteå

En händelserikmatch mellan Piteå och Kvarnsveden slutade 2–2 (1–2). Därmed studsade hemmalaget tillbaka från 0–4 borta mot Mallbacken i den förra omgången. Men segern var greppbar om det inte varit för en missad straff..
Hilda Carlén i Piteå-målet öga mot öga med Kvarnsvedens hetaste forward Tabitha Chiwanga. FOTO: Peter Skaugvold, Bildbyrån.

Det gick undan i inledningen av matchen. Efter en Piteå-hörna kunde Kvarnsveden och Tabitha Chawinga ställa om och hemmalaget hade då svårt att hänga med gästernas målfarliga forward. 20-åringen, hon fyller år idag, sprang sig loss på vänsterkanten och hittade in till Meghan Toohey som gjorde sin försvarare och skickade in bollen i högra hörnet. Då hade vi passerat åtta minuter.

Nina Jakobsson kom att skapa Piteås första farliga läge i den elfte matchminuten, hon fick ett inspel från Felicia Karlsson, men det var Dala-laget som var närmast ett 0–2. Försvararen Michaela Hermansson fick på ett avslut som tog i ribban.
Det andra målet skulle dock komma 19 minuter senare då nyss nämnda Hermansson slog en högerhörna och lagkaptenen Denise Sundberg nådde högst med en nick, otagbart för Hilda Carlén i Piteå-målet och det var det tredje insläppta målet på hörnor på två matcher för hemmalaget. 2-0 till Kvarnsveden.


Rödklädda Piteå kom dock tillbaka omgående när Nina Jakobsson centralt i banan fann Tempest-Marie Norlin på högerkanten och ett inspel nådde Felica Karlsson som bara hade att trycka dit bollen. Det var en mycket viktig reducering i det skedet av matchen.
Hemmalaget hann med en farlig frispark som June Pedersen sköt precis över och gästernas Michaela Hermansson hade också ett skott från långt håll som gick över ribban.

Piteå IF kom ut i den andra halvleken som ett piggare lag och skapade en farlighet direkt när Tempest-Marie Norlin tog sig igenom Kvarnsvedens försvara och sköt utanför. Man pressade tillbaka Kvarnsveden från första minuten och 2–2 låg i luften. Nykomlingen från Dalarna hade svårt att skapa någonting framåt, förvärvet från IK Sirius Caroline Lundberg och från Hovås Billdal Robyn Decker var spelarna som fick iväg avslut mot mål. Annars handlade det mesta om PIF och Tempest-Marie Norlin.

24–åringen fann Nina Jakobsson med ett inlägg från vänster och när Michaela Hermansson bryskt fällde Jakobsson pekade domaren på straffpunkten. Fram klev June Pedersen och tog hand om den. Men norskans straff gick utanför, och Kvarnsveden behöll ledningen. Men June kom att ta revansch på sig själv åtta minuter efter straffmissen. Piteå radade upp hörnor och den tredje gick hela vägen in i mål och därmed var det kvitterat.
Kvarnsveden hade inte mycket att säga till om i den andra halvleken, man skapade visserligen några hörnor och målfarliga Tabitha Chawinga oroade Piteå-försvararet på slutet, men Hilda Carlén agerade tryggt i målet.

I övrigt som är värt att nämna från matchen är att Piteås lagkapten Josefin Johansson gjorde sin 99 damallsvenska match i den röda dressen. Kvarnsveden tog sin fjärde poäng på bortaplan, en tung sådan då Piteå förra säsongen bara förlorade mot Vittsjö, 0–1, på hemmaplan. På de andra tio matcherna blev det sju vinster och tre oavgjorda (1–1 Örebro och Umeå, 2–2 Rosengård).

Text: Anders Andersson

Coach 2016-05-25 17:49

Tempest och Tabitha matchens Stars, fler sådana och attraktionskraften ökar. Häftiga och karismatiska spelare som borde uppmärksammas mer. Pia Sundhage!