Dramatiskt när Sunnanå tog första poängen

Det blev delad poäng när bottenlagen Sunnanå och QBIK möttes på Electrolux Home Arena i Skellefteå 2–2 (0–1). Sunnanå som inte vunnit någon match hittills var i desperat behov av poäng – liksom motståndarna QBIK . Med nöd och näppe klarade Sunnanå att bärga sin första poäng vilket förstås betyder mycket för lagets självförtroende.

Precis som vanligt när Sunnanå spelat, åtminstone som det sett ut hittills, blev det mycket försvarsspel. QBIK var det hetare laget och hade det mesta av spelet under både första och andra halvlek. Till skillnad mot tidigare matcher var dock Sunnanås försvar mer samlat och som vanligt var lagkaptenen Taylor Leach den som höll ihop försvarslinjen. I 39:e minuten gick det emellertid inte längre. Maria Synnerdahl i QBIK slog bollen mellan benen på Sunnanås målvakt Lovisa Koss.

Under andra halvleken var QBIK om möjligt än mer dominerande när det gäller bollinnehavet och Sunnanås försvar fick jobba hårt. Sällan kom Sunnanå längre upp än till mittfältet. Men när Elin Ellman bytts in i Sunnanå fick laget mer energi i sitt anfallsspel och i 79:e minuten kunde Michelle Wörner kvittera till 1–1 efter en frispark.

Dramatiskt blev det på slutet. QBIK tryckte på ordentligt och den pressen gav utdelning i 88:e minuten när Isabelle Asplund såg till att få bollen i mål bakom Lovisa Koss. 1–2 med ett par minuter kvar att spela och det såg kört ut för Sunnanå. Men Sunnanå svarade blixtsnabbt. En framspelning från Elin Ellman till Annina Wede som fick bollen vidare till Michelle Wörner resulterade i en ny kvittering i 89:e minuten.

Det resultatet stod sig och de båda bottenlagen fick dela poängen.

– Jag är väl inte helt tillfreds med det oavgjorda resultatet, säger Ronny Spjuth, tränare i QBIK . Vi borde ha punkterat matchen redan i första halvlek, men definitivt i andra. Men när vi inte kunde göra dyker det alltid upp chanser för motståndarna.

– Efter den första kvitteringen trodde vi nog att vi skulle fixa segern i alla fall och när vi gjorde 1–2 så blev vi nog lite passiva, vilket Sunnanå utnyttjade.

– Vi gick förstås på att försöka ta tre poäng, säger Jenny Svanberg, assisterande tränare i Sunnanå. Men att vi hamnade så mycket i försvarsspel berodde nog på att vi får tänka till ordentligt när vi bara hade förluster tidigare.

– Vi fick stuva om i laget också när Riikka Ketoja inte kunde fortsätta längre. I slutet av första halvlek fick hon gå av plan med ett misstänkt revbensbrott. Men vi hade mer kontroll på matchen än tidigare matcher och då även om vi blev ordentligt tillbakapressade.

Text: Ola Theander
_

Taggar: ,