Ekonomin i gungning när Kristianstad går för första segern

Nattsvarta rubriker och ekonomiskt trångmål är verkligheten i Kristianstads DFF:s ständiga arbete att få intäkterna att matcha kostnaderna. Sportsligt sett finns en del att reda ut, bottenplatsen gäller inför bortamatchen mot Eskilstuna United.
Alice Nilsson, lagkapten i Kristianstads DFF. Foto: Bildbyrån

– Vi behöver täppa till lite bakåt. Sen har vi en hel del bra chanser, har gjort mål i varje match men vi måste hålla ihop hela vägen, säger Alice Nilsson.

Det gyllene läget till säsongens första seger uppstod med ett sent mål i Skånederbyt mot Vittsjö GIK. Kvitteringen kom på övertid, senast mot Kopparbergs/Göteborg var Kristianstad så nära full poäng som en räddad nick i slutminuterna.

Två poäng efter fem matcher placerar laget längst ner i tabellen. Lagkaptenen håller humöret uppe och vill också komma med mer i spelet från sin position centralt.
– Vi har inte hittat rätt på mittfältet, kanske fått till det lite bättre i de två sista matcherna. Vi behöver få med någon mer upp i offensiv box och samtidigt hålla balansen, spela mer genom mittfältet, säger hon.

Alice Nilsson gör säsong nummer 14 i klubben, den första i kaptensbindeln. Rött kort i seriepremiären var en ovanlig syn.
– Jag är ganska lugn både på och utanför planen. Sen var jag avstängd i nästa match, jag vill inte sitta bredvid igen, säger hon.

Lika bestämt har Nilsson avvisat alla planer om att ta karriären vidare utanför Kristianstads stadsgräns.
– Jag trivs bra i laget och med allt runtomkring. De två senaste åren har det lossnat, jag jobbar för att utvecklas och vill bli bättre på att ta snabba beslut och agera offensivt med boll.

Kamp för att säkra ekonomin
Klubbhjärtat talar, men yttre faktorer oroar. Kristianstads DFF har sin vardag i högsta serien sedan 2008 och för en intensiv kamp för att säkra ekonomin.

Sänkta spelarlöner i vintras, elitlicensen granskas - i förra veckan var beskedet i Kristianstadsbladet att 1,5 miljoner behöver komma in på kontot fram till sommaren för att undvika konkurs.
– Som det känns har det inte påverkat oss spelare negativt. Vi brinner för det och vill fortsätta leva, säger Alice Nilsson som var budbärare i den video som publicerades på KDFF:s hemsida i fredags.

Spelare i alla åldrar, från ungdomslag till elit samlades på hemmaplanen Vilans IP:s gräs för att visa på bredden i verksamheten och uppmana till stöd och bidrag.
– KDFF är en klubb med familjär stämning, det är jobbigt när ekonomin inte är hundra procent.

Vad har ni fått för reaktioner på videon?
– En del positivt hittills, de får upp ögonen för att det finns tjejer i klubben som man vill ska fortsätta spela, säger Alice Nilsson.

Skulle det hänga på arbetsinsatsen från de allsvenska spelarna vore konkurshoten bortblåsta. Alice Nilsson berättar om engagemang som tar upp många lediga stunder.
– Alla spelare är igång, med bland annat spontanidrott och sommarcamp. Jag viill själv engagera mig ännu mer i klubben, säger 22-åringen som har en fulltecknad kalender för närvarande.

De sista veckorna på examensjobbet som gör henne till färdigutbildad biomedicinsk analytiker blandas med träning och tankar om framtiden.
– Jag har sommarjobb på sjukhuset, sen får vi se. Det är svårt att ha ett heltidsjobb vid sidan av fotbollen, det är också många spelare som tränar ungdomslag där jag kan hjälpa till, säger Alice Nilsson.

Måndag 19.00 Eskilstuna United - Kristianstads DFF

Läs mer
mia.e. 2016-05-29 11:06

Det här är fotboll, tack och lov: ett rent blad när man kliver ut på planen.

En spännande match i dag. Jag unnar båda lagen segern! :)

/---/

Rufus 2016-05-23 21:16

@ mia.e.! Jag gillar din mycket personliga och dramatiska touch i inlägg som detta här ovan! Om fler följde ditt exempel skulle diskussionsfrekvensen och debattlustan höjas väsentligt. Keep it up! :)

mia.e. 2016-05-29 10:45

Hmm...? Min "personliga och dramatiska touch"... :) I inlägg el kommentarer.
Jag tror att jag passar den.

Men det är en intressant fråga ändå där i sammanhanget : varför kommenterar inte fler - om bara med några korta ord för att tala om "vi finns här", "vi läser och följer", "vi gillar fotboll och tycker att det är en viktig sport med många intressanta frågor som vi också tänker på" - och framför allt: varför kommenterar inte fler tjejer artiklar och matchreferat? Varför kommenterar inte tjejer spontant fotboll, särskilt damfotboll då, någonstans alls i media, egentligen?

Varför syns så få tjejer i kommentatorsfälten och på diskussionssidor - "i en spontan och offentlig diskussion", eller i en öppen och synlig diskussion med andra ord - om deras egen sport, damfotbollen? Jag tror det behövs.

mia.e. 2016-05-29 11:00

Sedan undrar jag lite över den där "Läs mer"-länken i artikeln... När jag skrev min post klockan 16:15, rätt så nära matchstart, till den här artikeln som är en påannonsering (tiden för matchen i slutet där) om KDFF:s kommande match, som jag ser postades av Hasselgren kl 10:35 samma dag, alltså rätt så många timmar före, då fanns inte den "läs mer"-länken med i artikeln. Har den lagts till EFTER matchen, när det är klart att Kristianstad förlorat matchen mot Eskilstuna United??

Huvudartikelns rubrik, som handlar om en kommande match:
"Ekonomin i gungning när Kristianstad går för första segern"
och tilläggslänkens, den artikelns, rubrik:
"Kristianstads DFF under luppen i Licensnämnden"
... som ev. lagts till efter matchen, där laget har förlorat? (I alla fall är det sannolikt då, om den lagts till så sent, efter match, som folk läser artikeln igen - och erbjuds lite extra läsning till en förlorad match då...)

Eller kanske missade jag länken vid första läsningen, det är ju möjligt, när den finns där nedanför texten. Men i alla fall...

Jag tycker att det vore bättre skilja artiklar om ekonomi och artiklar om specifika matcher åt - om man vill skriva i damfotbollens bästa intresse? Om man vill hjälpa KDFF att försöka lösa sin svåra situation? Annars gör man kanske matchen för dagen, matchresultaten för en match, till ett "omen" om en ekonomisk framtid?

De har ingenting med varandra att göra - om man inte knyter ihop dem till varandra.

Många klubbar har tufft nog ändå. Ekonomiartiklar och matchartiklar för sig, tycker jag.
Eftersom tjejerna på planen genom matchen i sig, enskilda matcher, inte kan göra något åt den ekonomiska situationen.

Coach 2016-05-25 17:38

Å Rufus "dog", bra inlägg mia.e

mia.e. 2016-05-29 11:03

Tack till Coach.

(Fast ibland blir man ju lite för "dramatisk", så jag har redigerat kommentarna lite.)

:)