Nu möts Elitettans toppduo i Damallsvenskan

Fjolårets två bästa i Elitettan möts nu för allra första gången i Damallsvenskan. Kvarnsveden gör ju sin allra första säsong där någonsin medan Djurgården varit uppe förut. Denise Sundberg, lagkapten i Kvarnsveden, ser det som vilken match som helst men med brasklappen att Djurgården som lag inte går att jämföra med ifjol med tanke på sina vassa värvningar.
Denise Sundberg, lagkapten i Kvarnsvedens IK. Foto: Anders Henrikson

Kvarnsveden vann Elitettan fem poäng före Djurgården. Har avståndet krympt i år eller…?
– Det är ju inte riktigt samma lag som ifjol som möts om man säger så. Vi har några få svenska nyförvärv medan Djurgården har fått internationella tillskott i sin trupp som ser ut att göra dem till ett bättre lag. Men för den saken skull ser inte vi oss som uträknade, säger Denise inför helgens möte till damfotboll.com.

Att Kvarnsveden tog sig till Damallsvenskan innebär att det är det tredje damlaget från Dalarna som nått dit. Tidigare har både Brage och Ornäs spelat i Sveriges högsta liga. Ornäs gjorde en säsong i Damallsvenskan 1999 och Brage spelade åtta säsonger i högsta serien i olika omgångar: 1979-1983, 1987-1989 och därmed två säsonger i Damallsvenskan som spelades för första gången 1988.
Backar vi bandet ännu längre var IFK Rättvik i den första SM-finalen damfotboll 1973 . Det mer välbekanta laget Öxabäcks IF besegrade IFK Rättvik med 3-0 i finalen som spelades på Hedslunds IP. Det var lite historik för alla ni som gillar det.
För Kvarnsveden gäller nuet och den sjunde omgången i Damallsvenskan där man tar emot Djurgården på hemmaplan.
– Hemmaplan är alltid skönt. Vi har en bra publik och det är härligt att ha den där extra spelaren i ryggen, säger Denise som gör en paus i studerandet till lågstadielärare för att låta sig intervjuas inför matchen.

Det är din första säsong i Damallsvenskan hur skönt var det att få den drömmen att gå i uppfyllelse, för jag utgår ifrån att du kämpat för detta?
– Du har helt rätt och jag var otroligt nöjd och stolt ifjol när vi vann Elitettan. All den tuffa träning vi lagt ner betalade sig och nu har jag fått min andra dröm, vad gäller fotboll, uppfylld. Jag har gjort mål, skrattar Denise.
Ja, just det och som den mittback du är går du upp på hörnor och ställer till oreda för motståndarna.
– Du fattar precis. Jag nickade in en hörna sist borta mot Piteå och det målet betydde 2-0 till oss, tyvärr klarade vi inte att hålla ledningen utan Piteå kom tillbaka och det blev oavgjort 2-2. Men det är inte så många lag som lyckas göra mål mot Piteå borta, säger Denise och låter lite nöjd.

Kvarnsveden har tagit 5 poäng hittills men sett till hur ni förlorat (små marginaler) så ser ni spelmässigt ut att kunna match vilket etablerat damallsvenskt lag som helst. Har ni då upplevt någon frustration eller hur har ni tacklat förlusterna?
– Vi visste förstås att det skulle bli tufft och att allt, tempo, fysik och bollkunnandet, skulle hålla högre kvalitet i Damallsvenskan. Om vi tar i beaktning att vi hittills mött de lag som låg högst i tabellen ifjol, utom FC Rosengård, så tycker jag att vi hänger med skapligt. Vi deppar inte utan försöker lära oss nytt hela tiden och njuta av att spela i Damallsvenskan, säger Denise.

Då snackar vi mötet med Djurgården som ligger strax före i tabellen. Har ni någon plan för att slå dem och ta tre sköna poäng på lördag?
– Vi vet att det är hårt jobb som gäller och det är vi inte rädda för. Vi försöker spela med hög press och inte falla tillbaka. Vi har en bra gruppdynamik, när vi missar och sen jobbar tillbaka bollen motiveras alla andra att göra likadant. Vi är starka tillsammans och det är en viktig pusselbit i vårt spel. Djurgården har ett bra lag och blir inte lätt att slå men vi kör vår linje och närmare än så går jag inte in gällande vårt spel i helgen, lite hemligheter måste man få ha, avslutar Denise.