Delad pott i nykomlingsmötet

Kvarnsvedens Tabitha Chawinga gjorde två mål och Djurgården Mia Jalkerud gjorde två när fjolårets två bästa lag och två bästa målskyttar i Elitettan möttes i Borlänge.

Kvarnsveden var mycket nära att chocköppna mot Djurgården när matchens lirare Tabitha Chawinga fick en av många chanser redan i den fösta matchminuten. Hon fortsatte dock att sprida oro i Djurgården-försvaret som förstås visste hur farlig hon är i djupledsspelet men ändå lyckades hon hitta luckorna, ibland ifrån ingenting.

Inledningen var Kvarnsvedens helt och hållet, Djurgårdarna kom inte igång och blev tagna av Kvarnsvedens höga press. Kvarten spelad kom så ledningsmålet när Tabitha vände bort en mittback, tog sig i straffområdet och avslutade med vänstern i långa hörnet. Djurgårdens målvakt Gudbjörg Gunnarsdottir har räckvidd men var chanslös på det avslutet.

Kvarnsveden är bra på att värdera när man ska hålla i bollen eller och servera Chawinga bollen, det är inga långa bollar på Bengt, utan det finns en tanke i spelet som nog inte överraskade Djurgården men fick dem tillfälligt ur balans.
Djurgården jobbade sig förtjänstfullt in i matchen, mest pådrivna av mycket företagsamma Johanna Kaneryd och Katrin Schmidt. Mittfältaren Kaneryd var den som var mest benägen att gå framåt och skapade också en hel del chanser, dock utan att få till pricken över i:et, ett mål.
Som förståsigpåare vid sidan om hade man velat se att hon varierade mellan att hitta medspelare till att våga ta egna avslut, chanserna fanns absolut.

Mia Jalkerud jobbade sig till ett par chanser men det skulle dröja till den 38:e minuten innan hon slog in Djurgårdens kvittering. Carolina Mendez på vänsterkanten slog in bollen som Kvarnsvedens back Marie Salander inte fick tag på och då dök Mia Jalkerud upp och lyfter in kvitteringen.
Rättvist kändes det med tanke på den press Djurgården hade på Kvarnsveden i jakten på just en kvittering och typsikt måltjuven Mia Jalkerud som stundtals kunde försvinna helt i matchen.

I andra halvlek inledde Djurgården bra och skapade ett tryck den första kvarten men man var något oförsiktiga i passningsspelet emellanåt, vilket fick följder.
I den 63:e minuten hamnade bollen hos Chawinga som från närmast stillastående påbörjade en löpning. Hon tog sig (på Marta-manér) förbi både en och två på mitten, nådde backlinjen, som mest backade och bjöd på yta, varpå Chawinga fick på ett skott med sin vänsterfot som gav Kvarnsveden ledningen och ny nerv i matchen och bland de 602 i publiken som förstås vädrade en vinst.

Djurgården levererar två långskott som dock hamnar i ribba och stolpe innan en lång boll från backlinjen skarvades av Johanna Kaneryd fram till Mia Jalkerud som snabbt uppfattade situationen och lyfte bollen över utmärkta målvakten Adelaide Gay till en ny kvittering 2-2 som också blev slutresultatet.

Matchens behållning var Tabitha Chawinga, som ständigt oroar ett helt försvar, i en hel match.

Fakta
Kvarnsveden–Djurgården 2–2 (1–1)

Målgörare: 1–0 (15) Tabitha Chawinga, 1–1 (37) Mia Jalkerud, 2-1 Tabitha Chawinga (63), 2-2 (86) Mia Jalkerud.

Domare: Camilla Eriksson, Hallen.

Publik: 602