Oavgjort sällsynt utfall mellan Rosengård och Linköping

Efter det tidiga toppmötet behåller Damallsvenskan samma serieledare, FC Rosengård. Samtidigt är det status quo på samma poäng mellan ettan och tvåan. Linköpings FC och Pernille Harder slog in repliken på Martas ledningsmål till 1-1 på Malmö IP.
Jessica Samuelsson kläms mellan egen målvakt Cajsa Andersson och Rosengårds Like Martens. FOTO: Anders Bjurö, Bildbyrån.

Nog var de två bästa allsvenska lagen i aktion, alltid. Seriefinalen blev dock aldrig sprakande på allvar, därtill var duon för bra på att radera ut varandras kvaliteter.
– Båda lagen hade pratat försvar, varken vi eller Rosengård hade ju varit tvungna till det så mycket i de första matcherna, sade Pernille Harder med facit på hand.

Defensiven fungerade för Linköping, utan kostbara inslag av individuella misstag.
– Vårt försvarsspel kan vara lite vågat, ibland tappar vi bollen men idag höll vi ihop det, sade Harder som själv gjorde slag i saken för bortalaegts comeback efter paus.

Med sänkt felprocent i uppspelen, en skytt fullpumpad av självförtroende som dessutom kom mer med i spelet var kvitteringen och scenförändringen ett faktum efter en timme.


En sällsynt fast situation som lyckades för bortalaget, frisparkarna saknade länge spets och Linköping fick heller inga hörnor för att öka trycket.

Med ett ögonblicks verk rättade Claudia Neto upp statistiken när hon skickade ett iväg ett snabbt tillslag från mittlinjen. Pernille Harder fick meterna som behövdes och hjälp av en försvarare som föll när hon krutade in 1-1 efter 62 minuter.

Säkerheten från åtta tidigare fullträffar under säsongen var också värdefull när hon överlistade Sofia Lundgren med kraft.
– Självförtroendet är 80 procent av ens prestation, log Harder.

Känslan efteråt delades av flera LFC-lägret som tycktes nöjda med en poäng. Målet gav iallafall glöd som jämnade ut spelet.

Rosengård ledde dessförinnan den första halvleken på det första målet och flertalet chanser.

Ett bra vapen var Lieke Martens till vänster, som växlade mellan att bryta in i banan eller att fullfölja löpningarna med boll längs sin kant.

En annan nyckelspelare satte foten till 1-0. Efter 13 minuter gick Natasa Andonova omkull i straffområdet, Renée Slegers var olycklig när domaren pekade på straffpunkten och Marta klev fram.

Storstjärnan som gjort massor i FCR-tröjan har kvar att bli bästa målskytt i laget. En möjlighet som kan öppna sig i år med ledning i den interna skytteligan (sex mål), förutom den frikostiga kreativiteten i anfallen som hon bjuder på.

Bättre omställningar, snygga sista passningar från Ella Masar räckte ändå bara till knapp pausledning. Och efter 90 minuter stod hemmalägret med känslan att 1-1 kunde blivit mer än det första oavgjorda mötet på sex år.
– Två bra lag och mycket hög intensitet. Vi får igång en bra första halvlek men blir lite för passiva och tappar centralt, sade Jack Majgaard Jensen vars lag ändå sitter säkert överst i tabellen, för tillfället.

Innan nästa seriematch väntar nästan två veckors uppehåll, Rosengård skickar nio namn till olika landslag medan Linköping får avvara elva spelare.

Samuelsson utgick - lugnande läkarbesked
Däribland Jessica Samuelsson som utgick med tio minuter kvar i seriefinalen, minuterna efter att hon varit inblandad i en kollision med egna målvakten Cajsa Andersson.

Hjärnskakning och frågetecken inför landslagssamlingen var det första beskedet. Linköpings lagläkare Håkan Gauffin visste däremot att berätta att högerbacken började må allt bättre, med grönt ljus att sälla sig till de övriga blågula spelarna i Göteborg på måndag.

Martin 2016-05-31 16:03

Trist att Andonova filmade matchen igenom och även vid straffsituationen. Lite cred kan hon få för att efter matchen ha erkänt att hon filmade till sig straffen men ändå tråkigt att Damfotbollen allt mer börjar se ut som herrarnas fotboll på detta område.

Trist också att vissa spelare kan tjafsa med domaren utan åtgärd (Marta) medan andra varnas direkt (Berglund). Alla spelare ska behandlas lika oavsett stjärnstatus. Desto roligare då att notera att LFC helt slutat argumentera med domaren, inte ens efter Andonovas tilltag som ledde fram till straffen såg man minsta tillstymmelse till tjafs vilket jag blev glad av att se.

Kraftigt övertag i bollinnehavet för FCR under första halvlek men med tanke på att straffen var feldömd och att de ändå inte skapade särskilt mycket så kändes det fullt rättvist med 1-1 när slutsignalen gick. Det var ju också FCR som lämnade över initiativet i halvtid och om det var medvetet eller p g a trötthet spelar mindre roll.