Utmaningen - erbjudandet som lockade Lotta mest

Det som inget annat svenskt lag kunde erbjuda mer av var utmaningen att fortsätta ta ytterligare steg internationellt och Lotta Schelin är inte mätt på framgång. Idag presenterades Sveriges sämst bevarade hemlighet Lotta Schelin som FC Rosengårds nästa nyförvärv. Ett stjärnspäckat lag får ännu mer guldglans när världsstjärnan, landslagsforwarden Lotta Schelin, en av svensk fotbolls allra största profiler återvänder till Damallsvenskan.
Lotta Schelin med nya klubbtröjan. Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Trefaldiga Champions League-vinnaren Schelin vet vad som krävs och lär inte slå av på takten för att hon flyttar hem till Sverige och Damallsvenskan. FC Rosengård tar på nytt sikte internationellt och med Lotta i laget får man ytterligare tyngd i ett lag som på papperet också ser ut att innehålla allt flera svenska toppspelare.
– Att komma tillbaka till svensk fotboll var en trigger för mig men jag när inga tankar på att trappa ner, tvärtom. Att det blev FC Rosengård vilar helt på fotbollsmässiga grunder. Jag är inte klar med min karriär, jag har mer att ge och med Rosengård kan jag även i fortsättningen vara med på de stora scenerna.

Att FC Rosengård även nästa år är klara för Champions League vet vi hur ser du på möjligheterna att själv bidra både med erfarenhet av att ha vunnit samt hur din tidigare franska klubb Olympique Lyonnias har jobbat för att nå sina stora framgångar i Europa?
– Jag vet vad som krävs och har under mina åtta år erfarenhet av hur Lyon jobbat för att nå framgång.
Tittar man på FC Rosengård är de ett av Europas bästa lag men man kan väl säga att de inte riktigt haft marginalerna med sig i Champions Leaguespelet. Men ambitionerna finns och jag är gärna med på resan, säger Lotta vars kontrakt med Rosengård sträcker sig till november 2018.

Möjligen kan värvningen av Lotta Schelin även bidra till att svänga på publikpendeln en aning. Att Eskilstuna har fler åskådare än mästarlaget kan ha en förklaring men nog borde flera Malmö-bor kunna lockas till ett lag som har både Marta och Sveriges största profil Lotta Schelin i laget.
– Vi jobbar hårt med att nå ut och få mer publik till matcherna och självklart när vi en förhoppning om att malmöpubliken ska komma för att se en av Sveriges största profiler spela för oss. Dessutom tror vi att Lotta kan hjälpa till att öka publiksnittet totalt i Damallsvenskan, då många kommer för att se henne även när vi spelar bortamatcher, säger FC Rosengårds klubbdirektör Klas Tjebbes.

Tränare Jack Majgaard Jensen är nöjd med värvningen och ser Lotta som en spelare som gör FC Rosengård till ett mindre förutsägbart lag i offensiven framöver.
– Efter vårt uttåg i Champions League satt vi och försökte analysera vad för typ av spelare vi behöver inför framtida utmaningar. Therese Sjögran visste förstås mycket mer om Lottas kvalitéer än vad jag gör som bara sett henne i några landskamper. Lottas snabba djupledsspel kommer tillföra ytterligare spets och bredd i vårt anfallsspel, jag är mycket nöjd.

Lotta Schelins meriter är många. Hon har gjort 164 landskamper och 82 mål, samt fått Diamantbollen fyra gånger. Ett VM-brons 2011 finns i prisskåpet, hon saknar ett svenskt mästerskap men när Lotta nu återvänder till Sverige och spel i FC Rosengård efter åtta år i Olympique Lyonnais så kan den medaljen snart vara på plats ibland övriga utmärkelser i bokhyllan.
EM-kvalet står på paus och Sverige leder gruppen före Danmark och det ska mycket till att Sverige ska missa EM i Holland 2017.
Innan dess väntar OS i Rio i augusti men efter att på onsdagen ha bekräftat att hennes nya svenska klubb heter FC Rosengård väntar först en kort semester för Lotta Schelin.
– Jag åker tillbaka till södra Frankrike för lite semester innan uppladdningen med tuff träning inför OS börjar. Jag är spelklar för Rosengård den 15 juli och de spelar hemmamatch den 16 och vi får väl se om min debut i laget blir då eller efter OS, säger Lotta och fyrar av ett stort leende.

mia.e. 2016-06-08 17:18

När man hör Lotta Schelin motivera förstår man ju hennes val. Hon vill hem till Sverige och har spelat i Europa, vill ännu få ut mesta möjliga av tiden framåt genom fotbollen. Sedan tänker jag att hon ju känner flera spelare, genom att ha spelat med dem, i och kring laget redan, Lina Nilsson, Emma Berglund, Therese Sjögran. Marta och andra har hon ofta träffat i matcher internationellt.

Med det sagt tycker jag ändå att Lotta Schelin är en göteborgstjej. Västkusten lånar väl ut Sveriges mest meriterade spelare ett tag då... för att hjälpa upp fotbollen lite där i söder... ;) Bara Lotta Schelin får vara Lotta Schelin med sin egen drajv och röst - och med den integritet det känns som Schelin har i allt. Hör vi Lotta tala skånska, seriöst, utan ett leende eller skratt (åt en nästan hopplös uppgift, för utom-skåningar), i videoklipp från FC Rosengård, då... ... ja, då måste Bronsman & co med assistans av Lottas vänner i Göteborg hastigt fixa någon minibuss, dra ner till Skåne och rädda Lotta, med milt tvång om det behövs, som då väl klart håller på att baxna under ett skånskt assimilationstryck eller något, tänker man... :)

Gott och ha Lotta Schelin tillbaka i Sverige!

The Observer 2016-06-08 17:30

Kul för Schelin och kanske kul för Rosengård. Kanske? Ja, att leva på gamla meriter har många gjort i idrottsvärlden. Att idag kalla Schelin för världsstjärna är väl närmast ett skämt. Hon skulle möjligen hamna på bänken i en andra- eller tredjeuppställning i ett världslag. Av insatser i Lyon på senare tid och i landslaget att döma har Schelin passerat sin högstanivå. En "världsstjärna" kanske borde ha pillat in åtminstone en boll mot mediokert motstånd som Polen och Moldavien senast. Att Rosengård köper henne är kanske mest ett utslag av deras reflexmässiga dammsugning av spelare.

Schelins beslut sägs helt vila på fotbollsmässiga grunder och något ligger det väl i det, men knappast "helt". I själva verket ger det henne möjlighet att bli startspelare igen istället för en förnedrande ökenvandring på bänken i ett annat Europeiskt topplag. Den frågan borde naturligtvis ställts: vilka andra klubbar har haft seriösa bud och - apropå "helt fotbollsmässiga grunder" - det blir väl i alla fall sex nollor i lönekuvertet?

Frågan om publik i DA som tas upp i artikeln förtjänar en egen artikel. Rosengård har siktet inställt på CL-spel och räknar nog med att klippa guldet i DA "på köpet". Motsägelsefullt nog kanske deras köplusta och ekonomi gör det MINDRE intressant att se dem i DA - de "dödar" kanske spänning och intresse som en bieffekt av sin ekonomi och alla "stjärnor" i laget. Inte ens Malmöpubliken verkar särskilt intresserad. Det skulle förvåna mig om Schelins ankomst efter ett tag ändrade på detta. Linköping, som också har CL-ambitioner, försöker sprattla emot FCR, men mycket talar för att de är nöjda med att bli tvåa efter FCR och därmed få spela i CL och - försämra sin ekonomi ytterligare......

Så välkommen tillbaka Schelin! Du valde det förväntade och en lagom utmaning i slutet av karriären..... Hellre en stor fisk i en liten damm än en liten fisk i en stor damm?

mia.e. 2016-06-08 19:23

ALLT är bättre än att leva på rena och skära och tomma elakheter @ The Observer vid 17:30. Helt meningslösa. Vad vinner du av den kommentaren? Känns det bättre nu, efter en jobbig dag, kanske, när du inte kunnat säga vad du velat till någon som finns där du är eller varit under dagen, någon arbetskamrat, någon myndighetsperson? Då öser du lite ilska över människor längre bort istället? Allt är fel och inget är rätt.

Jag hänger inte riktigt med där i sista meningen, vid posten 17.30. Vilken av dem är du, nu då, menar du, The Observer? Är du den stora eller den lilla, som bråkar, i det lilla eller stora utrymmet?

Du kanske måste observera dig själv lite, denna gången?

Jag undrar var "det arga" kommer ifrån. Du ville ha en spelares autograf en gång, men hon hann inte stanna och skriva fler för att hon var tvungen att hinna med en spelarbuss? Där stod du bland de tre nästa på tur, och kände dig dragen vid näsan, när du en gång hunnit så långt i skocken att det var "nästan"...?

The Observer 2016-06-08 20:54

Tack för omtanken och psykoanalysen @mia.e.!

Jag konstaterade senast för några veckor sedan att mia.e har humor när hon 22 maj spekulerade i om jag var Rosengårdsupporter eller till och med medarbetare. Jag tycker humorn finns också i kommentaren kring Lotta Schelin kl 17.18.

Men tänk så snabbt det kan svänga! Nåväl, lite mer allvarligt: vari består mina "elakheter"? Att jag inte oreserverat stämmer in i hyllningskören? Att jag inte tycker att Schelin är en världsstjärna? Att hennes motiv kanske är mer blandade än vad som sägs rakt ut? Att jag frågar om det funnits bud från andra klubbar? Att det är en "lagom" utmaning hon antagit (exempelvis till skillnad från om hon valt KGFC)? Att jag inte är övertygad om att Schelin är "frälsaren" varken publik- eller spelmässigt?

Jag tror att både damfotboll.com läsare och Lotta Schelin (om det till äventyrs skulle hända) tål att läsa min kommentar. Jag har höga tankar om läsarna och att skrapa lite på ytan skadar sällan och inte nu heller. Om det sedan inte faller @mia.e på läppen får jag försöka leva med det. För övrigt är det naturligtvis Lotta Schelin som nu är den stora "fisken" i den mindre dammen....

Annars @mia.e har jag haft och har en fin dag med flera spännande möten och glädjefulla samtal. Solen skiner, gräset växer och kulan i luften!

Professorn 2016-06-09 20:42

Det vore naturligtvis bättre för spänningen i DA om det fanns fler "stjärnor" (Schelin är ju fortfarande en stjärna på papperet) i de olika lagen. Rosengårds dominans är problematisk. Jag bryr mig inte ett dugg om det går bra för Rosengård i CL. Jag bryr mig om DA. Därför är det tyvärr svårt att glädja sig över värvningen. Jag hade ropat tjoho om hon gått till Göteborg.