Hilda Carlén ser möjligheten mot LFC:s landslagsanfallare

Direkt från debuten som startspelare i landslaget till anstormningen från Linköpings forwards. Det är en händelserik vecka i en målvaktskarriär som går stadigt framåt, Piteå IF:s Hilda Carlén sätter pris på att ta det med ro.
Hilda Carléns målvaktskarriär går stadigt framåt. Foto: Bildbyrån

– Jag tror att denna samlingen stärkte mina chanser till en OS-plats men man måste göra jobbet framöver. Jag försöker att inte tänka för mycket landslag, det är Piteå som gäller nu, säger hon.

I halvannat år har Hilda Carlén hängt stadigt i blågult. Debut i andra halvlek mot Finland i februari 2015, 20 bänkar senare gjorde hon Moldavienmatchen från start till och i mål.
– Det är nyttigt att få spela, oavsett motstånd. Man måste alltid vara beredd, jag fick inte nudda bollen så mycket men det gäller ändå att hålla fokus i 90 minuter, säger keepern som fick en sällsynt sysslolös kväll i det egna straffområdet.

Vägen mot OS syns utstakad. Hilda Carlén känner sig mer och mer inne, i landslaget och i gruppen inom truppen.
– Vi målvakter har en liten lagdel där det är viktigt att vi känner varandra. Vi jobbar tajt på varje träning, har ett bra samarbete, säger hon och summerar perioden sedan Pia Sundhage tog kontakt för första gången.

– Både som person och spelare har det hänt mycket under ett och ett halvt år. Förra sommaren hade jag ganska lite kött på benen, helt plötsligt fick jag vara med på VM. Kontinuerligt får jag mer pondus, vågar ta för mig mer och blir mer av en ledare. Det gäller också på hemmaplan i Piteå, säger hon.

Klubbytet som så här långt gett stark utveckling och massor med allsvensk matchrutin blev lyckat för Carlén 2014.
– Jag hade inte gått så mycket framåt någon annanstans. Jag fick en tränare som trodde på mig, möjlighet att träna mer och jobba mindre.

Förutom framgången längst upp i norr känner hon stöd från projektet 11+, elitsatsningen som tillåter att vända på alla individuella stenar med sikte just på OS 2016.
– Jag har fått hjälp bland annat med kosten, kände att jag behövde anpassa den för mig som målvakt. Man gör inte av med lika mycket energi, nu har jag ett kostschema utefter vad jag gör av med och mår mycket bättre i kroppen sen jag fick den hjälpen, säger Carlén.

Vill förbättra fasta situationer
Det dröjer åtminstone två veckor innan hon får veta om den mest efterlängtade mästerskapskänslan blir verklighet. Fram till OS-uttagningen är det klubblaget som kallar, närmast med hemmamatch mot Linköpings FC på lördag.
– Vi har tagit elva poäng så här långt och ligger ungefär där vi ska ligga just nu. Vi kan öka på målskörden men släpper också in ganska mycket mål.

Analysen om baklängesmålen ligger närmast till hands, Hilda Carlén upplever att frisparkar legat bakom några fall för PIF.
– Där har vi inte riktigt varit påkopplade som vi behöver vara i Damallsvenskan, inte riktigt haft viljan att offra det som krävs. Det blev iallafall ganska mycket bättre mot Kristianstad, där vi höll nollan och fick med oss det i bagaget.

Flera av de stora svenska anfallsnamnen har förlorat sina dueller med målvakten så här långt, Pauline Hammarlund och Kopparbergs/Göteborg kammade noll, Jenny Hjohlman lät segerchansen sticka när hon knep en straff.

Nästa gång är det bland annat Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö som får pröva sina chanser, lite extra på LFC-spelarna hade målvakten trots allt under landslagssamlingen.
– Det ger väl liten fördel, jag försöker ta in så mycket som möjligt på anfallarna. Vi måste göra en toppmatch för att stå emot ett starkt Linköping, säger Hilda Carlén utan att rubbas av att OS också står för dörren.

Vad kan du göra för att öka dina OS-chanser i seriematcherna som väntar?
– Jag tror bara det handlar om att hålla den jämna nivån, vara den lugna målvakten som jag är.

Lördag 13.00 Piteå IF - Linköpings FC

Rainer Fussgänger 2016-06-10 12:07

Blir intressant att se hur det går vidare för Hilda. Troligtvis hamnar hon förr eller senare igen i Malmö.