Hovås Billdals första halvlek fällde Sundsvall

I den åttonde matchen för säsongen (femte hemmamatchen) så stod Sundsvalls DFF för motståndet till fortfarande obesegrade Hovås Billdal. Och det var sannerligen en match med två halvlekar trots siffermässigt övertygande 5-1 till Hovås Billdal.
Hovås Billdals Pernilla Milton och Louise Nordenberg i anfall. FOTO. Jesper Prytz

Hemmalaget kom ut direkt på avspark med ett stort spel och redan i första anfallet satt ledningsmålet. Malin Fors löpte på vänsterkanten och slog ett inlägg som blev till ett skott, som tog i insidan på bortre stolpen och studsade på Sundsvalls-målvakten Megan Kufeld och in i mål. 1-0 efter att inte ens en minut av matchen hade gått får man betrakta som en smakstart.

Hovås Billdal fortsatte att hålla i taktpinnen under större delen av första halvleken. Med tydlig speluppbyggnad i backlinjen där tjejerna vänder från kant till kant och varierad speluppbyggnad via yttermittfältare, via innermitt eller på djupledslöpande anfallare ställer Hovås Billdal hela tiden frågor till Sundsvalls backlinje och mittfält. SDFF försökte stundvis pressa högt och kom så när till några riktigt farliga chanser.

Men spelmässigt och chansmässigt var det som sagt Hovås Billdal som hade ett tydligt övertag under de första 45 minuterna. 2-0 kommer på ett uppspel längs högerkanten i 16:e minuten och inspel snett inåt bakåt som Sundsvalls-försvaret först bröt, men Louise Nordenberg fick ändå tag på bollen och tryckte in den vid närmsta stolpen. Åtta minuter senare var det dags för 3-0 återigen via ett inspel från högerkanten, denna gång i luften och Louise kom åter perfekt och tryckte in bollen med pannan bakom en chanslös Megan Kufeld.


I halvlekens sista minut fick Hovås Billdal en frispark 10-15 meter utanför straffområdet. Gästerande förväntade sig nog att det ska bli en lyftning in i straffområdet, men istället tryckte Mikaela Uthas till och bollen smet in i bortre burgaveln. 4-0 i halvtid får anses som ett riktigt bra facit ur hemmasynpunkt, särskilt med tanke på att spelövertaget också är markant.

I andra halvlek blev det en scenförändring. Hovås Billdal släppte på pressen, låg inte lika tätt i markeringen och laget blev som helhet lite långt i spelvändningarna. Sundsvall visade också att man inte gav upp matchen trots det stora underläget. Redan i tredje minuten kommer Nchout Njoya Ajara i ett perfekt skottläge strax utanför straffområdet efter passivt försvarsspel av hemmalaget. Hon fick bra träff på skottet och utan täckning satt bollen klockrent i vänstra hörnet bakom en chanslös Jenny Ohlsson i målet.

Direkt efter målet samlade sig Hovås Billdal-tjejerna mitt på egen planhalva för att prata ihop sig och hitta tillbaka till spelet i första halvleken. Sundsvalls DFF fortsatte dock att komma upp i farliga anfall och visade betydligt högre intensitet både i presspelet och i den egna speluppbyggnaden. Spelet böljade fram och tillbaka och lagen bytte chanser med varandra även om det inte ledde till några direkta och tydliga farligheter.

Med bara några minuter kvar av matchen spelades bollen fram till en fristående Valerie Obita, som bytt av Pernilla Milton i mitten på andra halvlek. En kvardröjande Sundsvalls-försvarare på andra kanten upphävde offsiden och ensam med Megan Kufeld gjorde Valerie inget misstag, utan rullade behärskat in Hovås Billdals femte mål.

Från denna match tar Hovås Billdal med sig det mycket fina spelet från första halvlek. Sett till hela matchen är resultatet också fullt välförtjänt även om hemmatjejerna tappade lite i koncentration och intensitet under delar av andra halvlek. Hovås Billdal hänger på i toppen och i nästa match väntar toppkonkurrenten Hammarby borta i Stockholm. Det blir en tuff och viktig nöt att knäcka för fortsättningen!

Text: Claes Sandros