Kvarnsveden först att förlora mot Kristianstad

Det tog nio omgångar för Kristianstads DFF att skriva in sig i segerkolumnen. Den efterlängtade triumfen, 2-0 hemma mot Kvarnsvedens IK var välförtjänt med fina initiativ från start och ett kliv upp till elfteplatsen när slutsignalen ljöd.

– Äntligen, det var tre sköna poäng. Tidigare har vi inte riktigt varit där, inte kunnat avsluta men idag gjorde vi allt rätt, sade Sif Atladottir.

Trots en pigg inledning var det svårt att skaka av sig intrycken från tidigare matcher. Kristianstadsanfallet som gick kvickt i djupled från backlinjen till den offensiva flanken och gav Ida Guehai möjlighet till ledningsmål var fint men bar också prägel av ett lag som inte nätat på tre matcher.

Efter en målvaktsretur och dubbla stolpträffar stod det alltjämt 0-0 på Vilans IP och hemmalaget kunde bara jobba vidare. Kristianstad hade emellertid spets utöver de goda intentionerna och gav svar på tal till de som tvivlat.
– Vi kom till lägen och satte våra chanser, sade Sif Atladottir efteråt.

Nellie Karlsson letade löpvägar, Johanna Rasmussens passningsspel höll hög klass och Ida Guehai styrde anfallen med säker bollbehandling.
Målet skulle komma när en lovande lyftning från Guehai ställde bortaförsvaret, Nellie Karlsson hann före Adelaide Gay som rusade ut medan Denise Sundberg aldrig hann hem för att hindra bollen från att nå nät.

Kvarnsveden saknade entusiasm, blev isolerat och alltför individuellt i sina attacker. Dessutom tvingades nykomlingen till ännu ett forcerat taktiksnack sedan Kristianstad ökat sin ledning.

Återigen snyggt samspel mellan anfallarna, Rasmussen fick en ny chans efter målvaktsräddning och skickade vidare till Ida Guehai som följt med in i i straffområdet.
Snabbt, pricksäkert och skoninglöst av de orangeklädda som saknat självförtroende och mod i spelet närmast motståndarens mål på slutet.

Med 2-0 låg vägen öppen mot en spräckt segernolla. KDFF kunde kosta på sig att lugna ner och kontrollera mer, fram till pausvilan fick Kvarnsveden ett litet ord med i laget offensivt.

Meghan Toohey visade vilja att förändra matchbilden och Tabitha Chawinga började bryta sig loss från sin bevakning och satsade på skott.

Lite jämnare spel i andra halvlek gav knappast stort hopp till Kvarnsveden, Sif Atladottir var navet i KDFF:s försvar och låg ständigt steget före på flera försök att utmana med instick och omställningar.
– Alltid bra att hålla nollan och vi stängde verkligen för deras chanser. Brett (Maron) var redo att rädda och alla som var inne på planen kämpade, sade Atladottir som såg sitt lag inta fler positioner än försvarsställning efter paus.

– Vi pratade om att satsa mot tredje målet, ville inte bara försvara oss. Sen skickade de iväg långa bollar lite varsomhelst men vi klarade det också.

Tabitha Chawinga kom närmast i reduceringsjakten medan flera av de andra långväga gästerna blev allt tyngre i steget. Kristianstad var säkert i sin segervittring och får närmast lita att trepoängaren lockar fler besökare framgent än de 288 som dök upp på lördagen.

De kommande matcherna, Mallbacken hemma och Umeå borta har också stor sportslig betydelse.
– Vi spelar mot lag som ligger kring oss och kan klättra uppåt men det gäller att vi sätter chanserna och täpper till bakåt, som idag. Alla lag i Damallsvenskan har spelare som kan avgöra, sade Sif Atladottir till sist.