FC Rosengård klart för cupfinal

Visserligen med bara 2-1 mot Piteå IF, men FC Rosengård var aldrig illa ute trots bortaplan i Svenska cupens första semifnal
Rosengårdspelarna jublar efter Ebba Wieder gjort 0-2 mot Piteå i Svenska Cupen. Foto: Bildbyrån

Rosengård inledde piggast och tog också ledningen efter ett fint spel på högerkanten som letade sig in till Nataša Andonova och ett kliniskt avslut strax innanför straffområdet. Otagbart för målvakten i Piteå Hilda Carlén. Skånskorna kom också att ha det mesta av bollinnehavet under den första halvleken på ett regnigt LF-arena.
Piteås skapade en halvchans efter 19 minuter när ett inlägg nådde Nina Jakobsson som inte hann få iväg något bra avslut. Tre minuter senare rullade Rosengård åter upp på högerkanten och Lieke Martens ordnade 0–2. June Pedersen i hemmalaget tog hand om två frisparkar inom några sekunders mellanrum och där den andra ledde till en resultatlös hörna.
Även om Piteå skapade någon hörna och hade en farlighet på slutet på halvleken, så hade Rosengård det mesta av spelet och ledde välförtjänt med 0–2. I paus gjorde bägge lagen var sitt byte, in i Rosengård kom Marta istället för Iina Salmi. Piteå bytte in Felicia Karlsson och ut gick Tempest-Marie Norlin.

Hemmalaget fick lite mer att säga till om i den andra men Rosengård var alltjämt det spelförande laget och kontrollerade matchen. Emma Berglund kom in i den 61:a då hon bytte av målskytten Nataša Andonova. Lagkaptenen i Piteå Josefin Johansson skapade en högerhörna när vi hade passerat 65.

Marta kom att skapa några halvchanser och tvingade Hilda Carlén till kvalificerande räddningar. Men brasilianskan kom faktiskt att bli mållös. Det kom inte hemmalaget att bli när Nina Jakobsson slog in en boll från höger som Sofia Lundgren tappade ut och inbytta i pausen Felicia Karlsson kunde ge lite nerv i matchen.
Då hade vi hunnit fram till den 82:a minuten.
Förutom ett inlägg i den 90 minuten skapade inte Piteå någon direkt farlighet och Rosengård kunde vinna med 1–2. Därmed är laget klart för sin andra raka cupfinal. Vilket motstånd det blir avgörs på söndagen när Linköping möter Eskilstuna.

Text: Anders Andersson