Kopparbergs/ Göteborg straffade Djurgården

Kopparbergs/Göteborgs FC visade styrka när man besegrade nykomlingen Djurgården med 1-0 efter 0-0 i paus, kanske hade resultatet sett annorlunda ut om Djurgården gjort mål på den straff man tilldömdes i början av matchen.
Pauline Hammarlund gjorde matchens enda mål mot Djurgården. Foto: Bildbyrån

Första halvlek var nämligen bara tio minuter gammal när Filippa Curmark fällde Katrin Schmidt i straffområdet och domaren Pernilla Larsson blåste straff.
Mia Jalkerud klev fram och slog straffen åt det håll målvakten Jennifer Falk inte valt men göteborgsmålvakten räddades av stolpen.

Första halvlek fortsatte i högt tempo, bra passningskvalite som kanske bedarrade något de sista tiominuterna av halvleken.
KGFC hittade fram till Pauline Hammarlund som kunde gjort något mål men Djurgårdens målvakt Gudbjörg Gunnarsdottir räddade. Djurgårdarna skrapade inte ihop till många chanser i offensiven även om man vara snabba och precisa i sina omställningar.

Efter 0-0 i paus började hemmalaget andra halvlek med att sätta tidig och hög press mot Djurgården vilket såg ut att stressa motståndarna rätt rejält. Katrin Schmidt som började första halvlek bra syntes mindre och mindre. Kopparbergs/Göteborgs centrala mittfält med Filippa Curmark, vars spring och orädda spelstil, ihop med Elin Rubensson tog över och fick utdelning i ett antal fler chanser mot Djurgården-målet.
Natalie Persson hade en chans men sköt över och en kvart in i andra byttes hon ut mot finlädska Adelina Engman som banade väg gång efter annan på vänsterkanten.

Rebecka Blomqvist som kom in när trotjänaren Anna Ahlstrand gick ut tog också för sig och spelade fram Pauline Hammarlund när hon gjorde vinstmålet i den 79:de matchminuten.
Det kunde blivit något mål till för hemmalaget som fortsatte skapa målchanser, medan Djurgården bleknade allt mer.

Kopparbergs/Göteborg vann välförtjänt och klättrade upp på en fjärde plats i tabellen och målvakten Jennifer Falk höll nollan för fjärde matchen i rad.

mia.e. 2016-06-19 13:32

"...åt det håll målvakten Jennifer Falk inte valt men göteborgsmålvakten räddades av stolpen."

Låter som bra målvaktsarbete av Falk! :) Lägger sig målvakten raklång åt ena hållet på en straff då ska stolpen stå där på andra sidan och ta skottet. Det är en oskriven lag och övereskommelse mellan buren och målvakten. Ibland bugar till och med ribban för de stora i fotbollen, och bollen far över, som vi sett i herrarnas pågående EM. DIF:s Jalkerud lär väl komma tillbaka misstänker man. :)

Jennifer Falks namn hörde jag första gången när hon var målvakt i Jitex där, under landslagets VM-kval period. De var i Damallsvenskan och kämpade längst ner i tabellen och i fotbollsnyheterna i en av webbens kvällstidningar fanns en artikel om ännu en av de där tuffa matcherna, som kanske ändå var en "nära"-match, men blev ännu en förlust, och det var kanske inte så kul att vara målvakt just efter match (fastän de där matcherna nog säkert gav bra träning, att ständigt prövas). I den matchen satt förbundskaptenen på läktaren och gav trots förlusten gott beröm till Jennifer Falk i målet, hon såg att det fanns bra kvaliteter något sådant hos den unga målvakten. Tänkte det var "schysst" för en spelare att få höra, och ja, det verkar ha stämt bra, för hon har ju synts till en del i matchrapporteringar i lag hon spelat i sedan dess. Jag tror Filippa Curmark, som var igenkänd från ungdomslandslagen, också fick gott beröm för spelet hon visade, spelkvalitet, i den matchen. Nu spelar de båda i "det unga" Göteborg. Jag tror det var några andra som nämndes där också, men minns inte nu deras namn här, kanhända någon av dem också hittas i Göteborg nu, eller annanstans i Damallsvenskan.

Kul med tanken på ett i förhoppningen starkt lag inför framtiden hemmahörande på västkusten, där det finns en så stark fotbollstradition. Himla kul också, om det i huvudsak bygger på spelare som 'börjat' i Sverige, är 'hemmafostrade' spelare, vad det heter. Det känns som ett bra initiativ oavsett hur det går i seriespel också; med ett starkt lag av personer som blir kvar (eller kan väntas återkomma till Sverige, om de senare prövar spel utomlands) finns en grund för en fortsättning i svensk fotboll, spelarna skulle kanske komma att kunna synas på andra håll inom fotbollen, i framtiden, som tränare, ledare, mediafolk kring fotbollen... Med ett bra kontaktnät, som det heter, hemma i Sverige, för att verka här i Sverige för fotbollen.
Det är väl ingen slump att de kända från fotbollen i dag, "efter egna karriären"-människorna i fotbollen i dag, alla kommer från några få lag, som är kända, har "en tradition" - och kul erfarenheter som lag - att falla tillbaka på. För att fortsätta verka för fotbollen också efter fotbollen på planen, om man vill det, behöver man sin kompiskrets, människor man lärt känna över tid - och som finns kvar där man själv vill jobba för fotbollen. Det är bra det som händer i Göteborg nu, tror jag. En möjlighet till något större, på planen och utanför. Men det beror på spelarna i laget. Och vad tiden har med sig.