Rosengård vann utan att glänsa i Eskilstuna

Toppmatchen i Damallsvenskan dominerades klart av Rosengård, trots att Eskilstuna United periodvis hade bra kontringar. Rosengård tog omedelbart tag i taktpinnen och de dröjde nästan tre minuter innan Eskilstuna hade lagets första riktiga anfall. Malmölaget avgick med segern 1-0. Den dominerande spelaren på planen var Anita Asante som tillammans med övriga mittfältare i Rosengård var mycket bättre än Eskilstunas fem spelare på mitten.
Sara Björk Gunnarsdottir, gjorde sin sista match för Rosengård och blir omkramad av lagkamraterna. Foto: Bildbyrån

Den klart farligaste spelaren i Eskilstuna var som vanligt Mimmi Larsson, som i 34:e minuten hade öppet mål, men som ur dålig vinkel inte kunde styra in bollen i mål.

Under långa perioder var det ganska händelsefattigt då Rosengård föreföll tro att man till sist skulle få till ett bra avslut. Marta sköt liksom flera andra från långt håll utan att träffa rätt. Marta hade också goda inlägg som dock oftast togs om hand av Louise Quinn och Glodis Perla Viggosdottir den senare landsmaninna Sara Björk Gunnarsdottir var mycket slitstark och vann de flesta närkamper.

Andra halvlek fortsatte med avvaktande spel, men i 61:a minuten nådde ett långt inlägg från egen planhalva fram till Marta, som utan större besvär sprang ifrån Nathalie Björn och Malin Diaz. Marta avslutade med att tunnla Emilie Lundberg, som blev helt ställd. Ett mycket snyggt mål av Marta.

United försökte förgäves ta hand om spelet, men både frisparkarna och hörnorna misslyckades man med, trots att lagets andra nickspecialist Vaila Barsley kom in i 83:e minuten.
Sammanfattningsvis ett säkert spel från topplaget Rosengård utan att lyckas avgöra matchen förrän domaren blåste av efter 93 minuter. Eskilstuna ser ut att hamna i mitten på Damallsvenskan och har väldigt svårt att göra mål just nu.

Text: Kjell Larsson

The Observer 2016-06-23 23:11

Visserligen var lagen som tvåa och trea grannar i tabellen, men att tala om "toppmatch" blir ändå lite missvisande när det skiljer nio poäng efter nio omgångar. Då bör det vara klasskillnad, vilket ju också stämde.

I många tidigare matcher har Rosengård gjort ledningsmål mycket tidigt och i samtliga senast i första halvlek. Idag höll United emot en timme, inte illa. Samtidigt är just en uddamålsvinst typisk för ett topplag som inte glänser. Det finns kvaliteter som gör att de vinner även matcher som denna. United lider fortfarande svårt av spelartappet från förra säsongen, både på mittfältet och i anfallet.

Om någon landslagsaktuell stärkte sina aktier? Njae, mycket tveksamt.

Om United är ett av flera lag som "överraskat" (?) negativt i årets DA, så finns det "överraskande" positiva hos nykomlingarna, främst Djurgården. Å andra sidan är ju även United relativa nykomlingar, vilket kanske är lätt att glömma efter deras starka fjolårssäsong. Medalj kan det nog ändå bli i år också - vackert så!

Professorn 2016-06-24 11:29

Trist match-Rosengård borde prestera bättre.

Martin 2016-06-24 12:13

"Rosengård vann utan att glänsa" är en rubrik man brukar kunna sätta efter i princip alla deras matcher. Nu tappar de alltså den spelare som var avgörande i att de vann mittfältskampen och som dessutom slog den matchavgörande passningen och det ska bli mycket intressant att se om och i så fall hur tappet påverkar Rosengård som ju inte har seriens bredaste trupp för att uttrycka sig milt.

Jag står fast vid min åsikt att Rosengård segrat ihjäl sig, ständiga uddamålsvinster efter hackande spel gör att det ser oinspirerat ut. Det verkar ju bara vara när man möter LFC som laget förmår att plocka fram det sista i energireserven och förr eller senare kommer det att straffa sig med ett onödigt poängtapp som följd.

Även om också LFC gjort mindre bra matcher i årets serie så känns de ju mycket hungrigare som lag vilket inte är så konstigt med den svaga 4:e platsen ifjol och då man spelare för spelare inte är märkbart sämre än Rosengård så kan denna hunger mycket väl bli den avgörande faktorn när serien ska summeras.

Rainer Fussgänger 2016-06-24 15:39

Jag var på plats i går och jag tror att Rosengård kommer att vinna ytterligare ett SM-guld. Marta bevisade ännu en gång vad hon fortfarande är kapabel på att uträtta.

Snart kommer Lotta Schelin och jag är säker på att man hittar en bra ersättare till Sara Björk.

Det kommer att hända saker under kommande transferfönster, förhoppningsvis kan LFC behålla alla sina stjärnor och ge Rosengård en match fram till sista omgången.

fair play 2016-06-24 17:46

Finns det överhuvudtaget spelare i Rosengård, utöver Marta då, som kan "glänsa"?
Tror inte det, därmed det laget som har Marta då det laget vinner Damallsvenskan!
Därför är hon värd 300k/månaden och säkert mycket mer än så.
Att snacka om "klasskillnad" i damfotboll är som att beskriva skillnad mellan mjölk och filmjölk!
Tänk bara på om Mimmi Larsson kunde använda båda av sina fötter då skulle ståt oavgjort!
Eller om Björn /18år/ och Diaz /22år/ var lite snabbare, trots sin ålder, och hunnit ikapp en 30-årig Marta?!

The Observer 2016-06-24 18:21

Minsann! Det kommer att hända saker under transferfönstret, förutspår @Rainer. Vad vet han som vi andra inte vet, eller är det bara en allmän gissning (som naturligtvis kommer att besannas - något händer ju alltid...)? Gissar han t o m att spelare skulle lämna LFC ("behålla alla sina stjärnor") under pågående säsong? Nja, det tror jag inte - särskilt med nuvarande tabelläge.

@fair play: Tänk vad enkelt det är - har man Marta vinner man DA! Menar du att hon faktiskt har "300k/månaden" eller bara att hon är VÄRD det? Varför inte i så fall dra till med tusen miljoners biljoner? Hon hade runt 160 000/mån i Tyresö. Skulle hon nu ha det dubbla? Fantastiskt! Det där med mjölk och filmjölk förstod jag inte, sorry...

Det finns de som tror att FCR (eller möjligen LFC) "går rent" mot alla lag resten av serien. I så fall skulle FCR nå 64 poäng (alternativt LFC). En liten jämförelse: Umeå IK hade under sina sju guldsäsonger från 2000 och till 2008 ett snitt på ca 60 poäng. LdB/FCR har med sina fem guld ett poängsnitt på knappt 54. Vad säger då detta? Jo, att nå 64 poäng är extremt svårt. FCR skulle i ett huj höja sig med tio poäng från sitt snitt - är de så bra - med eller utan Marta? Hand upp alla som tror på det!

Professorn 2016-06-25 09:03

Alla vill att LFC ska vinna SM-guld. Det märks när man pratar med motståndarnas supportrar ( ja, inte Rosengårds förstås). Folk är trötta på R:s dominans.
Det är dags att passionen segrar över pengarna.

Martin 2016-06-25 11:13

Jag är helt klart inne på The Observers linje att det känns otänkbart att FCR eller LFC skulle gå rent genom serien mot övriga lag, dels för att det ändå är mer än halva säsongen kvar men framförallt för att det finns bra motstånd kvar att möta.

Ska man se något som talar för det enda eller andra laget så har FCR en liten fördel i att LFC har en fruktansvärt svår avslutning på serien med först FCR hemma följt av Mallbacken borta samt Eskilstuna hemma. Å andra sidan har LFC ett mentalt övertag på Rosengård på Linköping Arena där man ju oftast plockat 3 poäng när lagen möts.

Jag hoppas också att LFC kan känna stödet från övriga lags supportrar (utom FCR:s) för som Professorn säger så är väldigt många rejält trötta på FCR:s dominans och gärna skulle se dom puttas ner från tronen.

The Observer 2016-06-25 11:49

Jodå, ett antal spelare, tränare och experter säger att LFC är det bästa laget, med betoning på laget. Om det finns någon poetisk rättvisa skulle det också leda till SM-guld.

LFC har höjt sig från tidigare. Ett exempel är att man blivit jämnare och hittills undvikit bottennapp som varit problemet tidigare år. Truppen är i stort intakt från föregående år. Satsning på tre anfallare har gett utdelning.

Rosengård är kanske inte i första hand dimensionerade för DA, utan CL. Man räknar nog med SM-guld som ett delmål mer än slutmål. Kanske är DA mest en lång träningsturnering? Med nuvarande trupp skulle sannolikt LFC gå långt i CL också. De sumpade den chansen förra säsongen. Prognosen för United som blev tvåa i fjol är inte direkt lysande för CL-spel.

Pengar är bra. Passion är också bra. Pengar + passion = bäst?