OS och Rosengård ger Lotta Schelin en hektisk sommar

Att vinna en allsvensk guldstrid och att ta FC Rosengård långt i Champions League blir kommande drivmedel. Än så länge har Lotta Schelin bara hunnit med det första passet med sin nya klubb.
Lotta Schelins första insats i Rosengårds träningströja.

– Jag vet vilken kvalitet som finns i gruppen, ett bra lag med en del unga tjejer, sade hon efter träningsdebuten.

– Gött att få vara på planen och röra lite boll. Sen var det pirrigt som det ska vara, fortsatte Schelin och sträckte ut vänsterbenet.

– Efter ledighet och tio dagars styrka spritter det inte precis i benen. Men jag har ett program för att vara i toppform första matchen i OS.

Det var en vanlig torsdagsförmiddag på Malmö IP, två dagar före Rosengårds hemmamatch mot Kvarnsveden. Och ändå inte.

Mästarlagets senaste nyförvärv var i stan, uppvärmningsjoggade med Emma Berglund och jobbade för att minska utrymmet för Ella Masar under en passningsövning.

Lotta Schelin smågnabbades med några av ett par hundra i publiken kring ett dialektbyte. På plats fanns också ett medialt uppbåd större än det klubben upplever på en veckoträning inför ens en guldfinal eller Champions League-kvart.

Alla ville ha sitt, något skrivet eller något sagt om hennes nya tillvaro i Malmö eller om där fokus hamnar härnäst, de olympiska spelen.

Schelin stannar i sin nya hemstad över helgen, tillbringar nästa vecka först och främst på Bosön för hårdträning tillsammans med landslagets utlandsproffs innan det blir ytterligare några dagar i klubblagets regi.

Debut mot Djurgården - eller i cupfinalen
Landslaget kallar på allvar 18 juli, två dagar tidigare kan debuten i FCR ha kommit. Blir det inte Djurgården i Damallsvenskan gäller finalen i Svenska Cupen (28 augusti) som första match efter mästerskapet. Det lär inte finnas någon anledning att hålla Schelin på halster så länge.
– Mitt upplägg är att vara i toppform till OS. Jag har och är det jag är, sedan är det upp till tränaren att bestämma.

Schelin var definitivt utanför startelvan när 90-minuterspasset gick in på halvplansspel. Hennes närvaro sätter på allvar igång spekulationerna om hur Rosengård tänkt sig gå framåt efter OS.

En tänkt anfallskollega för Schelin, Gaelle Enganamouit har en tid kvar innan hon kan börja träna kollektivt efter sin knäskada och tog plats bredvid de båda sportcheferna, Therese Sjögran och Erling Nilsson på läktaren.

Och tillsammans med det före detta Frankrikeproffset nere på konstgräset fanns ytterligare offensiv kraft - Lieke Martens, Marta och Iina Salmi.
– Jag har mitt djupledsspel och målfarligheten, en lite annan spelstil än många av de andra spelarna. Jobbar jag stenhårt så har jag en dimension i mitt spel, sade Lotta Schelin som fortfarande inte landat i Malmö men har med sig höga ambitioner för sig själv och laget.

Både i Sverige och internationellt.
– Allt lockar. Även om man varit med i ett lag som varit framgångsrikt i Champions League är jag sugen på mer framgång. Om vi kunde ta oss långt med Rosengård hade det varit skithäftigt. Samtidigt står jag här utan ett SM-guld, det tackar jag inte nej till heller, sade hon och kunde till sist klargöra en del för de skämtsamma supportrarna.

Hur aktuellt är det med dialektbyte?
– Det blir lite tufft så här i början. Efter åtta år hör ni inte mig skorra på r:en som en fransyska.

Text: Fredrik Hasselgren
Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån