Ge June chansen på liggande boll - då....

Piteå besegrade Eskilstuna United hemma med 2-1 (1-0) inför hela 1 926 på ett soldränkt LF-arena. June Pedersen och Irma Helin blev stora matchvinnare.
June Pedersen jublar ihop med lagkamraterna efter mål mot Eskilstuna. FOTO: Bildbyrån

Piteå öppnade bäst och skapade den första farligheten i matchen när tidigare Eskilstuna United spelaren Felicia Karlsson sprang ifrån sina försvarare på högerkanten och fick iväg ett avslut på mål. Gästerna som behövde studsa tillbaka efter två förluster fick sitt första läge efter tio minuter när Olivia Schough hittade alltid farliga Mimmi Larsson, men där var Hilda Carlén med. Men det var som sagt hemmalaget hade det mesta av spel och chanser i den första halvleken.

Fasta situationer var melodin och när man fick en frispark i närheten av höger hörnflagga klev June Pedersen fram och bollen skruvades in och över alla spelarna in i mål. Emelie Lundberg i Eskilstuna-målet var skymd och kunde inte göra något åt den bollen. Efter det målet var det Olivia Schough och Mimmi Larsson som låg på och skapade för Eskilstuna.

Piteå hade sedan tre avslut i ribban och någon till farligt avslut i anslutning till ribbträffen efter att Emelie Lundberg lämnat retur. Där hade vi kunnat haft 2-0 och uppförsbacke för United. Men 1-0 stod sig halvleken ut.

Inför den andra halvleken bytte Eskilstuna in Frida Svensson istället för Elin Rombing. Man fick lite mer att säga till om. Men så fick Irma Helin god tid på sig och kunde slå till strax utanför straffområdet och vi hade ett drömmål fram till 2-0. Bollen smet in i Emelie Lundbergs högra hörn.
United kom att göra ytterligare ett byte när man skickade in Vaila Barsley istället för Olivia Schough (62:a). Hemmalaget kom också att byta in när både Felicia Karlsson gick ut och Tempest-Marie Norlin kom in (67:e) minuten och Frida Abrahamsson kom in istället för Lena Blomkvist tio minuter senare.
Vaila Barsley oroade och skapade lägen direkt, Petra Andersson fick sedan på ett skott som tog i ribban och när Mimmi Larsson drogs ner i straffområdet blåste domaren för straff i den 80:e. Mimmi tog själv hand om den och satte den säkert i Hilda Carléns högra hörn. Målet var Värmländskans femte mål för säsongen och United pressade på för en kvittering.

Med bara fyra minuter kvar fick man också ett farligt läge när Mimmi avslutade och Ingrid Schjelderup var nära på returen. På stopptid hade man också en boll inne, men Mimmi Larsson som nickade in den var offside. Piteå höll undan och därmed passerade man Eskilstuna i tabellen upp på 18 poäng mot Eskilstunas 16.
Text: Anders Andersson