Slutet på en era med damfotboll.com - UPPDATERAD INFO

April 2017 – Sverige fortsätter uppladdningen till sommarens EM – Seriestart i Damallsvenskan och Elitettan – Semifinaler i Champions League med ”svenskduell” – Damfotboll.com kommer tillbaka
Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Seriepremiären i påskveckan sammanfaller i år med återstarten för damfotboll.com. Sajten kommer fortsatt sätta nära nyhetsbevakning av sparkade bollar och satsande spelare högt, erbjuda samtal med fördjupning och rappa repliker.

På webben är vi med på det mesta som händer inom damfotboll i Sverige och internationellt, med täta uppdateringar och hög närvaro.

Flera frågor ställer sig själv så års. Kan Rosengård ladda om efter CL-nederlaget och gå för SM-guldet? Hur positionerar sig klassikerlagen AIK, Mallbacken och Umeå mot nysatsande Växjö i Elitettan?

Damfotboll.com följer upp innan fokus hamnar på blågult. Det är stort intresse för EM i Nederländerna - inte minst med tanke på Pia Sundhages final som förbundskapten. Redan i första matchen ställs landslaget mot rivalen och spökmotståndaren Tyskland. Mästerskapet i stort ger också svar på om Europakartan ritas om jämfört med 2013 då tre nordiska nationer fanns bland de fyra bästa lagen.

Damfotboll.com strävar också efter att bli forum och samlingsplats för diskussion och åsikter. Tillsammans gör vi favoritsporten bättre.

Ses snart igen!

1 juli 2016
Idag den första juli är detta den enda och sista information som kommer ut på damfotboll.com. Vi lägger ner vår verksamhet och 17 år som en ständigt uppdaterad sida om svensk och internationell damfotboll går i graven.

Avgörande för att damfotboll.com inte kan fortsätta som vi gjort är ekonomiska skäl, dessa har vi brottats med i alla 17 åren och hoppats på en vändning som aldrig kom. För min del som både publicistiskt och ekonomiskt ansvarig blir det ohållbart att fortsätta jobba i en uppförsbacke som aldrig verkar ta slut.

Vi kan stolt blicka tillbaka på en ganska unik och otrolig utveckling. När vi startade år 2000 var tanken att skapa en sida där nyheter om svensk och internationell damfotboll fanns samlat.
TV 4/Fotbollskanalen var de första som uppmärksammade vårt stora nyhetsflöde och började köpa nyheter av oss.
Damfotbollen har under åren växt globalt samtidigt som mediesamhället har förändrats och vår tanke om att skapa intresse kring damfotboll har med tiden fått övrig media att också öka sin rapportering om sporten. En positiv utveckling som vi gärna vill tro att vi varit med och påverkat.

Som mest har vi haft runt 200 000 läsare per månad, ingen dålig siffra för en så specifik sida med enbart damfotboll.
Rekord i antal läsningar/visningar på sidan kom under VM 2011 då vår reporter Fredrik Hasselgren skrev så pennan glödde.

Antalet medarbetare som bidragit med sin egen tid och sitt eget kunnande har ökat och det är en av anledningarna till att vi under några år slog rekord även med att ha texter ifrån samtliga matcher i Damallsvenskan samt Norr- och Söderettan under ett år. 2013 slogs dessa två serier ihop till en enda Elitettan och med några få undantag har vi gjort samma grannlaga jobb där under åren. Vår ständigt närvarande redaktör under helgerna, Thorsten Frennstedt, har snickrat med texter och andra med bilder.
Ingen nämnd ingen glömd men utan alla som på ideell basis bidragit hade aldrig sidan fått den stora spridning den haft.

Vi var först ut, och i Sverige finns ingen sida med daglig rapportering om damidrott som hållit sig vid liv så länge. Så stolt och nöjd med att ha flyttat fram gränserna och ökat möjligheterna till läsning om damfotboll, för damfotboll att synas och höras i mediebruset stänger vi nu ner sidan.

Damfotboll.com kommer från och med nu inte att uppdateras med fler nyheter för att inom kort stängas ner helt.

Det är ännu oklart om vårt stora digitala arkiv med nästan 27 000 egna artiklar kommer att leva vidare. Om knappt en månads tid kommer de inte att finnas sökbara längre.
Och med dessa rader kan vi härmed konstatera att det sista inlägget är gjort och att slutsignalen ljudit för damfotboll.com.

Vi tackar våra samarbetspartners, annonsörer och ideella medarbetare för tider som varit samt de tusentals läsarna.

Anette Börjesson - ansvarig utgivare, damfotboll.com

ahg 2016-07-01 10:48

Till Anette och alla dina medskribenter!
Ett stort tack för en ovärderlig insats under 17 år (!!!) för damfotbollens bästa!
Först en legend på planen och sedan vid sidan för att med ett fantastiskt engagemang sedan sprida information o kunskap om vad som händer inom vår sport, det är oerhört beundransvärt!
Du och dina medhjälpare har sannerligen sett till att så många i damfotboll-Sverige (o utanför) kunnat följa en inspirerande utveckling och fått läsa om matcher, mästerskap, föreningar, profiler och mycket, mycket mera.
Ni har verkligen fyllt en viktig funktion och ni kommer att vara mycket saknade.
Jag vet att du jobbat oerhört hårt för att driva damfotboll.com så här länge, så stort TACK Anette!

Ann-Helén Grahm

mia.e. 2016-07-03 21:24

Jag vill säga "Nej!" - !

...och jag är lite chockad över att Ann-Helén Grahm är så snabb att tacka... ...för att det är skrivet samtidigt med nyheten? Det är så definitivt ...slut?

Som om någon ska dö... Så känns det också. En sista 'vänlig', i n t e 'överkommersialiserad' plats med igenkända personer försvinner? Och vi med den. Ingen m ö j l i g plats för diskussion om damfotboll längre. Det är som slutet på hela sporten. Japanska damlandslagets besök i Sverige... Den kommer vi då inte att kunna läsa om eller kommentera här. Och OS... helt borta... som något att samlas 'på en allmän plats' kring. (Då är man som helt avskuren från landslaget, nästan, eftersom man har svårt att 'ladda ner' och 'logga in' överallt, allt verkar gå in bakom 'låsta dörrar' och vanlig media, som vi såg nu vid 18-trupp uttagningen är väldigt 'nyckfull' med om de meddelar något om landslaget eller inte. Också SvFF. Det känns inte som landslaget alltid är 'Nationalsporten', tillgänglig. Det känns i b l a n d lite för svårtillgängligt, jämfört med andra landslag som finns mer lättillgängliga på sina nationella fotbollsförbunds youtube-kanaler, eller med mindre avancerad mer lättillgänglig 'teknologi' på sina förbunds hemsidor... Det är okej, om det också fanns något utanför dessa, till svensk fotboll på youtube t ex... Emellanåt... Där kan man alltid nå fram.)

Så här någon dag efter nyheten... var det en 'chock' att läsa den, jag såg inte att den möjligheten skulle finnas att damfotboll.com skulle kunna 'försvinna' från en dag till en annan, visste inte som kanske andra, närmre till jobbet med den, att ni hade det i övervägande... Trodde inte jag var såå blödig, men det blev någon tår, faktiskt, tog hårt att läsa den nyheten när man som någon annan skrev här har vant sig vid att kika in lite (och ibland mer) på damfotboll.com under de senaste åren. Går inte att ersätta denna webbsida med något, eller en Chefredaktör AB som varit med så länge och har ett bra, kul och "gott" sätt att intervjua och välja viktiga eller väsentliga saker att skriva om, med know how av att ha varit med ett tag. Kanske fortsätter det i någon form, på något sätt, eller att det kanske, kanske kan bli en återkomst om något förändras med reklamplatsköp/sponsring.. Frennstedt är ju, hörde jag, efter EM 2013 där någonstans, förevigad av kommentatorn, den kände, till tv-matchen mot England, som väl finns i tv-arkiven någonstans, när Sverige vann EM-guld en gång, som en som sett "alla damlandslagets matcher" ... redan då! :)

Tack till alla er i red. för denna fina webbsajt, det har varit en sida lätt att tycka om! Intressant och så bra precis för bredden och variationen i artiklar! Hoppas den finns kvar nu någon vecka till innan den försvinner helt, om det måste bli, så att man kanske hinner leta upp någon artikel man vet man läst och gärna snabbt vill läsa om innan den försvinner helt.

Det finns inte förstås, då, men önskar ju ändå något 'mirakel' som kunde inträffa som möjliggjorde att damfotboll.com kunde 'sträcka ut' lite, över OS, kanske över fotbollssäsongen, men allt är väl redan övervägt kanske.. Om inte någon sponsor finns som ser hur ovärderlig den bredden som damfotboll.com har är för svensk fotboll, tjejernas/damernas sida av sporten. Blir man trött på 'hype'-journalistiken och överdrifterna på riksmedias sportsidor kring fotboll, har det alltid piggat upp att se och läsa om bredden som finns inom fotbollen här. 'Cup Kommunal' tider med mer... :)

Jah...

Vi blir alla liksom 'kapande vid fotknölarna', alltid och ständigt... En 'hopplös' sport! :)

(Första post 2016-07-01 13:17 & 'redigerad' vid nytt datum)

Rufus 2016-07-01 13:44

Ett mycket sorgligt budskap, verkligen. En unik publikation i mediavärlden och en nättidning med stora kunskaper, full objektivitet, lättillgänglig layout, hög stilistisk nivå, men framförallt med unika insikter i damfotbollen. Samtidigt är verkligheten precis så som ansvarige utgivaren beskriver den. Ett oupphörligt jagande efter ekonomiska resurser för att hålla allt flytande. Otacksammare uppgifter får man leta efter!

Stort tack, Anette, för dina enorma insatser för damfotbollen under alla år och jag instämmer tillfullo i A-H Grahms ord här ovan! Sedan är det förstås på sin plats att tacka alla dina medhjälpare och medarbetare, först och främst en annan legend inom svensk damfotboll: Thorsten Frennstedt, "the one and only"!

Nu tackar alltså damfotboll.com för sig och lämnar ett gapande tomrum efter sig. Vi vet inte vad som kan hända i framtiden, exempelvis om någon annan entusiast vill ta upp den publicistiska tråden och bygga vidare på allt det goda efter Nya Mål/Marta och damfotboll.com. Hoppas kan man ju alltid! Dessutom hoppas man förstås på att få se namnet Anette Börjesson i något annat spännande sammanhang... Lycka till med allt du tänker företa dig i fortsättningen!

/Ulf Ståhlberg

The Observer 2016-07-02 05:11

Tragiskt, mycket tragiskt! Alla kommentarer och inlägg från läsare framstår som futtiga och otillräckliga sett till att sajten försvinner. För mig har det varit en viktig och daglig rutin att läsa ständigt uppdaterad info om damfotboll.

Beslutet att lägga ner är naturligtvis inte lättvindigt taget och därför lämnas inte heller någon öppning för en fortsättning. De möjligheterna har sannolikt undersökts och uttömts. Vi minns väl en del tappra försök till fundraising och damfotboll.com Xtra.

Att lägga ner är högst mänskligt och begripligt, men går naturligtvis helt på tvären mot vad som behövs och vad alla damfotbollssupportrar önskar. Nog borde exempelvis SvFF och EFD för länge sedan gått in med tillräckliga belopp för att säkerställa utgivning. Samtidigt förstår jag om det kan uppfattas som problematiskt att stödja en enskild sajt, men även publicistiskt. "Prisvärdheten" för damfotboll.com är gigantisk jämfört med en månadsprenumeration på damallsvenskan.tv.

2708 gillamarkeringar! Ja, nätet med sin gratiskultur har skapat rikedom hos vissa och utarmat andra. Vad hade hänt om 2708 hade betalat 2-300/år för tillgång till damfotboll.com?

Om beslutet är oåterkalleligt kan jag bara säga tack för allt och klämma en tår, om inte är jag beredd att betala!

Thorsten Frennstedt 2016-07-01 18:28

Bättre än så här blir det inte efter 47½ år i damfotbollens tjänst. Lägger nu ner pennan och loggar ut.

jannepettersson... 2016-07-02 07:16

Först, tack för alla artiklar, all insiktsfull bevakning under dessa år!

Men sedan måste jag säga att jag är upprörd; hur kan det vara möjligt att Sveriges bästa sajt om damfotboll inte kan hitta finansiering?

Det här kan inte vara det sista ordet. Den här sneda mediasituationen måste rättas till.

Med förhoppning om en fortsättning!