Sarah Storck: "Klart att vi gärna förstör för dem"

Sarah Storck är tillbaka i storstadslaget, i den svartgula Solna-familjen. Men AIK är inte i Elitettan för att stanna, helgens match på Skytteholm ger en spännande fingervisning i toppmötet med Växjö DFF.

– Väldigt inspirerande, de har inte förlorat än och det är klart att vi gärna förstör för dem, säger hon.

Växjö toppar tabellen och har klarat hinder som ex-allsvenska Mallbacken och Umeå. AIK snittar två poäng per match med potential att blanda sig i toppstriden.
– Vi har ett starkt lag med bra spelare på varje position. Sen börjar vi hitta offensiven mer och mer, jag har varit lite halvskadad men samarbetet mellan mig och Loreta (Kullashi) blir allt bättre, säger anfallaren Storck som har en mer gynnsam uppgift än under sin senaste AIK-sejour.

Vid uttåget från Damallsvenskan 2015 var hon ensam på topp och fick få bollar att jobba med från ett tillbakapressat försvar. En serie ner har AIK alltid två forwards igång, Storcks löpningar gör betydligt mer för matchbilden.

Dessutom har ni lagt om kurs i år?
– Ja, 3-5-2 känns bara bra med mer folk i anfallet och mer offensiv fotboll. Det krävs mycket av kantspelarna, som forward är det inte lika stor skillnad men man känner att vi har tre centrala spelare bakom som fyller på.

Din anfallskollega, Loreta Kullashi är också en spelare som löper väldigt rätt. Hur kompletterar ni varandra?
– Vi har pratat om det. Hon är bra på att komma ner, ha den på fötter och vända upp och sticka in den till mig. Kan vi få igång mer av det spelet, kommer vi ta många poäng.

Storck är väl bekant med känslan att spela för lag som vill upp. Vittsjö höll sig på övre halvan när hon fick speltid som utlånad. Sirius slog sig fram till en tredjeplats under premiäråret i Elitettan.

Ifjor siktade Östersund DFF högt, men ambitionerna kom på skam.
– Det blev inte som man hade tänkt när man flyttade upp. Tanken var att gå upp i Allsvenskan, men många spelare kom och gick och vi hade en tunn trupp, säger 27-åringen som själv hade en bärande roll.

Hon satte personligt målrekord, vann den interna skytteligan och spelade fler matcher än någon gång tidigare.
– Efter flera säsonger med skador hit och dit var det positivt. Sen har jag positiva minnen från Växjömatcherna, vi vann hemma med 4-3 och jag gjorde tre mål. Borta slutade det 2-2, så jag har aldrig förlorat mot Växjö, ler hon.

Du lär ha bra koll på vad som krävs för att gå upp?
– Jag tror att det behövs bredd i spelatruppen och dessutom spets.

AIK bör ha påfyllning i leden, hur ser du på spetsen i år?
– Den finns också, vi har inte haft samma elva i någon match, men de som har kommit in har visat att de ska starta.

Så, vad är tjusningen med att vara tillbaka i AIK?
– Det är en av Sveriges största klubbar, man känner en ära över att bära klubbmärket, säger Storck som knutit fler band med föreningen.

– Jag jobbar faktiskt på AIK-kansliet, det är mycket administrativt med olika projekt. Till exempel Gräsroten med Svenska Spel, vi har en liten tävling och är ute hos olika spelombud här i Stockholm för att värva medlemmar.

Lördag 15.00 AIK - Växjö DFF

Sarah Storcks säsonger i elitklubbar
2008 Bälinge IK (Damallsvenskan) 18 matcher - 10 från start - 0 mål
2009 LdB FC Malmö 2009 (Damallsvenskan) 1 - 0 - 0
2010 LdB Malmö(Damallsvenskan) 8 - 1 - 0
& Vittsjö GIK (Söderettan) 7 - 7 - 8
2011 LdB Malmö (Damallsvenskan) 0 - 0 - 0
2012 LdB Malmö (Damallsvenskan) 5 - 1 - 0
& IK Sirius (Norrettan) 6 - 6 - 2
2013 Sirius (Norrettan) 19 - 15 - 6
2014 AIK (Damallsvenskan) 19 - 17 - 4
2015 AIK (Damallsvenskan) 12 - 12 - 2
2016 Östersunds DFF (Elitettan) 23 - 23 - 11
2017 AIK (Elitettan) 4 - 2 - 1
Statistiken avser endast seriematcher