Emelie Lövgren: "Härlig utmaning för oss"

Jämnt är det främsta ordet när de som betraktar Damallsvenskan utifrån ska beskriva årets seriespel. Vad säger spelarna själva?

– Jag håller med. Man säger varje år att det är jämnt men i år är det faktiskt så, väldigt ovisst både i botten och i toppen och tabelläget för vissa lag säger egentligen inte så mycket om laget, säger Emelie Lövgren.

Piteå IF har råkat ut för följderna av en tajtare tabell med krympande avstånd. Bortaförlusten senast såg få komma på förhand, Kristianstad låg längst ner innan 1-0-triumfen.

Varför är det så jämnt just i år? Lövgren som tillhört lag i högsta serien sedan 2009 har sin bild klar.
– Lagen blir mer och mer taktiskt skickliga och damfotbollen utvecklas i extremt rasande fart. Spelarna blir smartare, har kommit ett steg till i speluppfattning, det gör svåra motståndare sedan tidigare ännu tuffare.

– Sedan har det försvunnit en del affischnamn: Marta, Harder, Blackstenius och Rolfö. Det är nya spelare som ska fylla på i växlingen som sker och jag upplever en trend med allt färre utländska spelare, se bara på KIF Örebro.

Piteå har två medaljår att försvara. Vilka krav behöver ni uppfylla med tanke på att det blivit jämnare?
– Vi måste göra fler helgjutna insatser, höja lägstanivån och pricka toppen utan lika många djupa dalar, säger backklippan.

Längst upp i norr finns också ett mer specifikt bekymmer, de rödklädda är ett gediget lag inför sin hemmapublik men enklare att komma till tals med som bortalag.

Inräknat 2016, där skillnaden var ännu mer påtaglig och sju seriematcher under 2017 tar Piteå dubbelt så många poäng hemma som borta. Lag på de absoluta topplaceringarna brukar stå för en klart jämnare fördelning.
– Inledningsvis har vi väl lyckats lite bättre än förra året, men vi pratar mycket om det i gruppen. Vi diskuterar aldrig placeringar eller resultatmål, men det här är en typ av mål att jobba med. Att bli bättre på bortaplan eller att vi vill släppa till färre mål på fasta situationer och göra fler på offensiva fasta.

Regerande mästaren mot serieledning?
Linköpings FC på söndag är inte bara ett möte där saker kan hända. Det kommer garanterat hända en hel del såvida Piteå inte stoppar gästernas framryckning mot en hägrande serieledning.

Trots olika anfallskonstellationer har LFC nio olika målskyttar så här långt, ser sylvasst ut framåt.
– En härlig utmaning för oss att få till den där helgjutna insatsen. Tajt försvarsspel är en bra början, får vi sedan ett visst bollinnehav kan vi också kontra på Linköping, säger mittbacken Lövgren.

Hon behåller också rollen som spindeln i nätet i projektet Lagkamrat, samarbetet mellan lokala företag där fotbollsspelarna går in som extraresurser i äldreomsorgen.
– Vi är inne på tredje året och mycket har hänt, 2016 utsågs vi till årets samhällsprojekt i hela landet, bland annat i konkurrens med Svenska Spels ”Gräsroten”. Vi har också utökat från fyra äldreboende där fem spelare var involverad till åtta stycken med tio spelare igång.

Ger den lokala förankringen fler effekter?
– Det har iallafall etablerat sig i Piteå och är på väg att ta fart i Skellefteå genom Sunnanå som startade hösten 2016 och har återupptagit projektet nu, säger projektledaren Lövgren och lägger till:

– Vill fler klubbar anamma konceptet är det bara att höra av sig.

Det ständigt pågående arbetet att bli stadens lag och få publiken till LF Arena pågår samtidigt i Piteå.
– Vi har gjort ett par kraftansträngningar, måste jobba för att synas. Vi använder förstås sociala medier som ett stort verktyg men det är också viktigt att vara ute i fysisk form och knyta nya kontakter med supportrar.

Vad är en bra publiksiffra en lördag i juni med regerande mästaren på besök?
– Jag hoppas på allt över 1 000 personer, senast kom 1 224 och vi satte rekord i år. Vi har inte haft vädret med oss tidigare, å andra sidan är snålblåst och blötsnö något som vi kan dra nytta av mer än motståndaren, ler Lövgren.

Söndag 15.00 Piteå IF - Linköpings FC

Poängandel hemmaplan - bortaplan
Damallsvenskan 2016&2017
Piteå IF 66,7 procent - 33,3 procent
Kopparbergs/Göteborg FC 65,9 - 34,1
Kristianstads DFF 63,6 - 36,4
Djurgårdens IF 58,3 - 41,7
Eskilstuna United 57,8 - 42,2
KIF Örebro 57,1 - 42,9
Kvarnsvedens IK 55,9 - 44,1
Vittsjö GIK 55,9 - 44,1
Linköpings FC 52,5 - 47,5
FC Rosengård 50,8 - 49.2